Uroczystość wręczenia Krzyży Wolności i Solidarności

18102017krzyzW dniu 17 października 2017 r. o godz. 12:00 w siedzibie Wielkopolskiego Urzędu Wojewódzkiego w Poznaniu, w Sali im. Witolda Celichowskiego, odbyła się uroczystość wręczenia odznaczeń Krzyż Wolności i Solidarności. To wyjątkowe odznaczenie za zasługi w działalności na rzecz niepodległości i suwerenności Polski oraz respektowania praw człowieka w PRL przyznaje Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej na wniosek Prezesa Instytutu Pamięci Narodowej.

Wśród odznaczonych znaleźli się czynnie zaangażowani członkowie Związku: Alina Kamińska - członek organizacji zakładowej w Philips Lighting Poland S.A. w Pile oraz Roman Nisiewicz - Przewodniczący Koła Emerytów i Rencistów "Niepokorni" w Pile.

Więcej informacji na stronie poznan.ipn.gov.pl

18102017RN

fot. Jan Kołodziejski