13 grudnia w Pile

15grudnia2014 rocznica13 grudnia przedstawiciele Oddziału Piła złożyli wiązanki kwiatów i zapalili znicze przy pamiątkowym obelisku na Rondzie Solidarności. W uroczystości wziął udział prezydent Piły Piotr Głowski. Uczestnicy zostali zaproszeni na kawę i ciastko do siedziby Oddziału. W miłej atmosferze przedstawiciele organizacji zakładowych, Pilskiego Stowarzyszenia Internowanych i Programu Zapomniani Niepokorni wspominali tamte mroczne dni naszej historii.

W godzinach popołudniowych - na zaproszenie kolegów z Programu Zapomniani Niepokorni - wzięliśmy udział w spotkaniu opłatkowym. W Domu Parafialnym przy kościele Świętej Rodziny została otwarta wystawa rysunków Jacka Fedorowicza z lat 1980-1987 wypożyczona z IPN-u w Katowicach.

Wystawa będzie czynna do końca roku, a jej organizatorami są: wielkopolska Solidarność, IPN, Parafia Świętej Rodziny i Stowarzyszenie Inicjatyw Obywatelskich EFFATA.

O godzinie 18.00 w kościele pw. Świętej Rodziny, w asyście Pocztów Sztandarowych, przy wystawionych relikwiach bł. ks. Jerzego Popiełuszki została odprawiona Msza św. w intencji Ofiar stanu wojennego, internowanych i członków Związku, zamówiona przez wielkopolską Solidarność. W trakcie Mszy św. Młodzież Selezjańska przedstawiła program słowno-muzyczny, w którym nie zabrakło „Murów” Jacka Kaczmarskiego.

ad