Znaczek oraz koperta upamiętniająca 40-lecie Solidarności (15.09.2020)

15092020znaczek40Autor projektu, Jan Konarzewski, przedstawił na znaczku dłoń ułożoną w geście „Victorii” jako symbolu zwycięstwa, w której konturach umieszczono fragment zdjęcia przedstawiającego spontaniczny tłum.

– NSZZ „Solidarność” to symbol wolnego i niezależnego kraju oraz dumnego narodu, który potrafi walczyć o swoje prawa i godność nie godząc się na narzucanie mu woli obcych sił. Dzięki działalności opozycji antykomunistycznej Polska była w stanie na nowo stać się suwerenna. „Solidarność” była ruchem spontanicznym, ruchem oporu i sprzeciwu wobec komunistycznej władzy. Poczta Polska pragnie uhonorować ten ruch społeczny wprowadzając do obiegu znaczek upamiętniający 40. rocznicę założenia Związku – mówi Tomasz Zdzikot, prezes zarządu Poczty Polskiej.

Oprócz znaczka Poczta Polska wydała, w limitowanej wersji, kopertę FDC, czyli kopertę wydawaną w pierwszym dniu obiegu znaczków. Widnieje na niej zestawienie regionów NSZZ „Solidarność” na tle konturowej mapy Rzeczypospolitej. Pragniemy się pochwalić, że współautorem projektu koperty jest pracownik Regionu Wielkopolska kol. Daria Szumera.

15092020kartka40