Pełna treść umowy programowej (07.05.2020)

07052020upZnamy pełną treść umowy programowej zawartej pomiędzy NSZZ Solidarność a Prezydentem RP Andrzejem Dudą

Utrzymanie wsparcia dla rodzin, ochrona miejsca pracy, wprowadzenie Dodatku Solidarnościowego, wsparcie ochrony zdrowia w ramach systemu publicznej służby zdrowia, walka z ubóstwem i wykluczeniem społecznym, wzmocnienie dialogu społecznego, kontynuacja reformy systemu emerytalnego, stanie na straży ochronnej funkcji prawa pracy - to tylko niektóre z punktów zapisanych w umowie programowej zawartej we wtorek 5 maja pomiędzy przewodniczącym Komisji Krajowej NSZZ Solidarność Piotrem Dudą, a prezydentem Andrzejem Dudą. Portal Tysol.pl poznał całą treść dokumentu.

We wtorek 5 maja w siedzibie "Solidarności" w Warszawie doszło do podpisania umowy programowej między przewodniczącym Komisji Krajowej NSZZ Solidarność a prezydentem Andrzejem Dudą. Komisja Krajowa udzieliła poparcia Andrzejowi Dudzie w wyborach prezydenckich.

Prezydent RP Andrzej Duda ubiegający się o ponowny wybór oświadcza, że w przypadku wygrania wyborów i objęcia urzędu Prezydenta RP na drugą kadencję, będzie realizował swój program przedstawiony w trakcie kampanii wyborczej Obronimy Polskę Plus gwarantujący utrzymanie programów społecznych i sprawiedliwy rozwój państwa, a opierający się na takich filarach jak: wsparcie dla rodzin, utrzymanie miejsc pracy, solidarność społeczna, zrównoważony rozwój, bezpieczeństwo i dialog

- głosi umowa programowa. W imieniu Komisji Krajowej NSZZ Solidarność przewodniczący Piotr Duda oświadcza, że treść programu wyborczego urzędującego Prezydenta RP jest zbieżna z celami programowymi "S" zawartymi w Statucie Związku oraz w dokumentach programowych przyjętych przez NSZZ Solidarność. Deklaruje także, iż zwróci się o poparcie tej kandydatury do członków i sympatyków NSZZ Solidarność, oraz wszystkich obywateli posiadających prawo wybierania Prezydenta RP a podzielających wspólne wartości Solidarności.

Treść umowy programowej zawartej pomiędzy NSZZ Solidarność a Prezydentem RP Andrzejem Dudą.

Za: Tygodnik Solidarność

fot. Marcin Żegliński, Tygodnik Solidarność