38 rocznica wprowadzenia stanu wojennego (28.11.2019)

13122019Zarząd Regionu Wielkopolska NSZZ "Solidarność" zaprasza na obchody 38. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego.

Program obchodów:

Poznań

od godz. 12:00

składanie kwiatów: Pomnik bł. ks. Jerzego Popiełuszki - ul. Głogowska; Tablica Wojciecha Cieślewicza; Głaz Piotra Majchrzaka; Głaz o. Honoriusza.

GŁÓWNE UROCZYSTOŚCI

godz. 17:00

Msza św. w intencji ofiar stanu wojennego, Kościół oo. Dominikanów, ul. Kościuszki 97/99. Po Mszy Św. wspólne złożenie kwiatów w krużgankach klasztoru pod tablicą Ofiar stanu wojennego.

godz. 18:00

- Uroczystości pod Pomnikiem Poznańskiego Czerwca 1956 r.

- Wystąpienie Jarosława Lange - Przewodniczącego Zarządu Regionu

- Składanie kwiatów

Jarocin

godz. 16:00

Msza św., Kościoł św. Marcina w Jarocinie.

Po mszy zostaną złożone kwiaty pod pomnikiem "Solidarności".

Piła

12 grudnia

Z okazji rocznicy wprowadzenia stanu wojennego w Polsce, NSZZ Solidarność oraz Stowarzyszenie EFFATA zapraszają na Pokaz filmów z Festiwalu Niepokorni Niezłomni Wyklęci; gość specjalny Arkadiusz Gołębiewski – dyrektor i twórca festiwalu.

I Liceum Ogólnokształcące im. Marii Skłodowskiej-Curie w Pile, Wincentego Pola 11, 64-920 Piła

Program:

godz. 13:00 - Spotkanie dla młodzieży -  oraz pokaz filmu/ów (Festiwal NNW). Omówienie idei kręcenia filmu przez młodych - projekt „Młodzi dla Historii” -  to wydarzenie towarzyszące Festiwalowi NNW (szukamy lokalnych bohaterów).

godz. 14:00 - Konferencja prasowa - spotkanie z dziennikarzami. Ogłoszenie organizacji RETROSPEKTYWY w Pile z okazji 40. Rocznicy powstania NSZZ Solidarność (1980 - 2020)

godz. 17:00 - Spotkanie otwarte z Arkadiuszem Gołębiewskim, oraz pokaz filmów (Festiwal NNW) – dyskusja

godz. 8:00

Msza św. w kościele pw. Świętej Rodziny w Pile w intencji Ojczyzny i Ofiar stanu wojennego oraz za ś.p. Antoniego Gawrocha. We Mszy św. wezmą udział poczty sztandarowe.

Po Mszy św. składanie wiązanek i zapalenie zniczy na Rondzie Solidarności przy Obelisku na Rondzie Solidarności, po uroczystości spotkanie w siedzibie Oddziału.

Gniezno

godz. 9:00

Msza św. w Sanktuarium Wniebowzięcia NMP kościół oo. Franciszkanów. We Mszy św. wezmą udział poczty sztandarowe.

Po Mszy św., pod pamiątkową tablicą  zostaną złożone kwiaty i zapalone znicze.

Leszno

godz. 10:00

Złożenie kwiatów i zapalenie zniczy pod Pomnikiem „LUDZIOM SOLIDARNOŚCI” na Skwerze im. Anny Walentynowicz w Lesznie przez Delegacje NSZZ "Solidarność" oraz zaproszonych gości.

Wystąpienie Przewodniczącego Rady Oddziału Regionu Wielkopolska NSZZ "Solidarność" Karola Pabisiaka.

godz. 11.00

Spotkanie Rady Oddziału Regionu Wielkopolska NSZZ "Solidarność" w siedzibie Oddziału Leszno z zaproszonymi gośćmi.

*****

Serdecznie zapraszamy poczty sztandarowe.

*****

Chociaż stan wojenny ogłoszono w Polsce 13 grudnia 1981 r. zamysł jego wprowadzenia pojawił się już podczas lipcowych strajków 1980 r., których głównym ogniskiem była Lubelszczyzna. Wówczas władza postanowiła stworzyć podstawy prawne do zdławienia oporu społecznego. Rozlanie się fali strajków najpierw na Wybrzeże, a wkrótce na cały kraj utwierdziło ją w tym przekonaniu.

Stan wojenny był w istocie zamachem stanu opartym na dekretach wydanych wbrew prawu. WRON nieprawnie powoływała się na art. 32 Konstytucji PRL stwierdzający, że Rada Państwa może wydawać dekrety zmocą ustawy wyłącznie między sesjami sejmu. W grudniu 1981 r. trwała trzecia sesja Sejmu VIII kadencji.

Dekrety datowane na 13 grudnia 1981 r. zostały podpisane do druku dopiero w nocy z 16 na 17 grudnia 1981 r., a Sejm przyjął ustawą dopiero 25 stycznia 1982 r. Natomiast sądy skazywały w trybie doraźnym za udział w wydarzeniach, które nastąpiły przed ogłoszeniem dokumentów (np. strajki w kopalniach, stoczniach, wrocławskim Pafawagu). Pierwsze zatrzymania członków „S" rozpoczęły się jeszcze przed północą 12 grudnia i wtedy też przerwano łączność telefoniczną i teleksową.

Prawo stanu wojennego stanowiły dekrety. Za ich nieprzestrzeganie groziły drakońskie sankcje do kary śmierci włącznie. Wprowadzono godzinę milicyjną od 22.00 do 6.00, odebrano swobody obywatelskie, w tym prawo zrzeszania się i wolność słowa. 13 grudnia odcięto Polaków od informacji, zawieszono wydawanie prasy oraz nadawanie programów radiowych itelewizyjnych. Ukazywały się jedynie dwa dzienniki ogólnopolskie „Trybuna Ludu" i „Żołnierz Wolności" oraz 16 terenowych dzienników partyjnych redagowanych przez „wytypowane zespoły gazet partyjnych", telewizja i radio zostały zmilitaryzowane, a dziennikarzy i innych pracowników mediów poddano weryfikacji. Rozpowszechnianie informacji bez zgody władz wojennych groziło karą od roku do 10 lat więzienia. Według różnych źródeł pierwszego dnia stanu wojennego internowano od 5 do 6,5 tys, osób. Z ujawnianych dokumentów jednoznacznie wynika, że rozprawa z niepokornym społeczeństwem planowana była od początku protestów robotniczych w 1980 r. Zasadnicze pytanie nie brzmiało zatem „czy" zlikwidować „Solidarność", lecz „kiedy".

Stan wojenny - kalendarium