Wiersze „Przyjaciela Solidarności” (08.01.2019)

08012019wiersze„Moje wiersze” Aleksandry Bogdan, to niepowtarzalny, pełen emocji, dziennik wierszy, w którym autorka - opiewa swą miłość do Ojczyzny. To teksty patriotyczne, nierzadko patetyczne i narracyjne osadzone w historii 100-lecia Niepodległej, pisane z serca, bardzo osobiste i pełne nadziei.

Nie brak w tomiku wierszy lirycznych opisujących piękno przyrody, a także wierszy refleksyjnych, w których ujawnia się wrażliwość poetycka autorki. W wydaniu dziennika uczestniczyła Wielkopolska Solidarność.

Aleksandra Bogdan z domu Snadna urodziła się 11 września 1929 roku w Krotoszynie. Jest córką podoficera Wojska Polskiego. Do 6 roku życia mieszkała w rodzinnym mieście, na terenie 56 Pułku Piechoty im. Tadeusza Kościuszki w Krotoszynie. Następnie, przez 22 lata, od 1938  roku do 1958 roku, tj. od 7 do 29 roku życia mieszkała w Poznaniu. W czasie Poznańskiego Czerwca 1956, w dniu 28 czerwca,  została trzykrotnie postrzelona na moście teatralnym - jedna z kul trafiła w głowę.

Jest członkiem Stowarzyszenia Poznański Czerwiec 1956 przy Zakładach Cegielskiego w Poznaniu. Odznaczona została Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski nadanym przez Prezydenta RP profesora Lecha Kaczyńskiego.

W latach 1980 – 2014 mieszkała w Pile na osiedlu Górnym. W październiku 2014 roku powróciła do Poznania. Poetka otrzymała niedawno od naszego związku tytuł i statuetkę „Przyjaciela Solidarności”.

wierszASB