NSZZ "Solidarność" weźmie udział w Marszu Niepodległości (07.11.2018)

07112018mnNSZZ Solidarność oficjalnie weźmie udział w warszawskim Marszu Niepodległości organizowanym przez Stowarzyszenie Marsz Niepodległości. To element obchodów ogłoszonego przez Związek Roku Solidarności dla Niepodległej. Solidarność była zwieńczeniem polskiej drogi do wolności, dlatego 11 listopada nie może nas zabraknąć na ulicach Warszawy - powiedział przewodniczący związku Piotr Duda.

Rzecznik NSZZ Solidarność Marek Lewandowski zaznaczył, że związkowcy wezmą udział w marszu jak co roku. To jest dla nas oczywiste i naturalne, że Solidarność, która dała Polsce wolność bierze udział w tego typu uroczystościach - powiedział.

Marsz Niepodległości w Warszawie ma wyruszyć 11 listopada o godz. 14 z Ronda Dmowskiego, następnie Alejami Jerozolimskimi, Mostem Poniatowskiego udać się na Błonia Stadionu Narodowego. Organizatorem marszu jest Stowarzyszenie Marsz Niepodległości, którego członkowie są związani z Ruchem Narodowym. Demonstracja odbywa się co roku 11 listopada, począwszy od 2010 r.

Grupa „Solidarności” będzie się zbierać w czołowej grupie pochodu. Tradycyjnie oprócz czoła Marszu gdzie jest straż marszu, grupy rekonstrukcyjne i transparent z hasłem marszu, nie ma innych zarezerwowanych miejsc. Później pochód formuje się w sposób dowolny. Dlatego będziemy się zbierać w czołowej części marszu pod naszymi znakami. Prosimy, aby trzymać się razem.

Poniżej szczegółowy program Marszu oraz niezbędne linki do ważnych informacji.

11:00 | MSZA ŚWIĘTA I RÓŻANIEC
Przed samym Marszem Niepodległości o godzinie 11:00 pod Sejmem RP przy Pomniku Armii Krajowej i Polskiego Państwa Podziemnego odbędzie się Msza Święta i różaniec za Ojczyznę. Więcej informacji na ten temat można przeczytać na stronie www.KrucjataRozancowazaOjczyzne.pl

14:00 | POCZĄTEK MARSZU
Marsz zaczyna się przy Rondzie Dmowskiego (to skrzyżowanie al. Jerozolimskich i al. Marszałkowskiej obok Rotundy PKO) równo o godzinie 14:00.

TRASA MARSZU
Wychodzimy z Ronda Dmowskiego, aby przejść Alejami Jerozolimskimi, Mostem Poniatowskiego, Wybrzeżem Szczecińskim, ulicą Siwca i na koniec wejść na Błonia Stadionu Narodowego.

KONCERT I ZAKOŃCZENIE
Pod Stadionem Narodowym oprócz wielu atrakcji odbędzie się koncert patriotyczny. Zagrają między innymi: BASTI, Irydion, Sova, Royal age, Egon, Huzar, 5tka.

Trasa Marszu: https://marszniepodleglosci.pl/trasa/
Program Marszu: https://marszniepodleglosci.pl/program/