Chcą spełnienia obietnic (11.10.2018)

11102018pgwwpSpełnienia obietnicy o podwyżkach wynagrodzeń domagają się od rządu pracownicy Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie.
W poniedziałek 8 października wyszli na ulice Krakowa, by zaprotestować przeciwko temu, że od 1,5 roku nie jest realizowane porozumienie w sprawie płac. Protestowali też pracownicy w innych miastach, między innymi w Poznaniu.

W Krakowie związkowcy chodzili w kółko po przejściach dla pieszych, blokując ruch. W pozostałych jednostkach pracownicy przyszli do pracy ubrani na czarno z plakietkami-protest. Petycję z żądaniami wypłacenia obiecanych podwyżek wręczono dyrektor krakowskiego oddziału Małgorzacie Sikorze. Przekazano ją również wojewodzie małopolskiemu. Spór dotyczy porozumienia zawartego w maju 2016 r. Wtedy minister środowiska zobowiązał się do podniesienie wynagrodzeń pracowników regionalnych zarządów gospodarki wodnej o 850 zł brutto najpóźniej od 1 stycznia 2017 r. W dokumencie jest także zapis, że podwyżki będą już w 2016 r. Do tej pory żadnych podwyżek płac nie było.

Zamiast podwyżek płac próbuje nam się narzucić taki regulamin wynagrodzeń, by zależały one od sytuacji finansowej Wód Polskich - mówi Jan Śniadek, szef „Solidarności” w Wodach Polskich. To m.in. z tego powodu związkowcy są w sporze zbiorowym z władzami firmy. Ich żądania popiera zarząd regionu NSZZ „Solidarność” w Małopolsce. Dodatkowo związkowcy twierdzą, że w trakcie negocjacji regulaminu wynagradzania prezes Wód Polskich próbuje narzucić rozwiązania pozbawiające pracowników m.in. dodatku stażowego i „trzynastki”.Żaden związek się na to nie zgodzi - podkreślają działacze „Solidarności. Wyżej opisana akcja jest wynikiem braku odpowiedzi Prezesa Wód Polskich na pisma oraz monity, które są do niego kierowane w sprawie sporu zbiorowego oraz braki podjęcia jakichkolwiek działań przez Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej zmierzającej do spełnienia postulatów waloryzacji płac. Ponadto akcja protestacyjna stanowi kontynuację protestu ostrzegawczego pracowników Wód Polskich z 6 sierpnia br., które odbyło się także w Krakowie, a które zostało całkowicie zignorowane. Związkowcy zapowiadają kolejne protesty.