Sukces Moniki Brzozowskiej w XXIV Orlen Maratonie Solidarności (16.08.2018)

16082018maratonW dniu 15.08.2018 ekipa biegaczy reprezentująca Solidarność Wielkopolską stanęła na starcie XXIV Orlen Maratonu Solidarności. Bieg ten już tradycyjnie od lat stanowi ważny punkt w kalendarzu startowym biegaczy z NSZZ Solidarność Wielkopolska. Wydarzenie to ze względu na swój unikatowy charakter upamiętniający wydarzenia grudnia 1970 r. ma swoją niepowtarzalna oprawę, począwszy startu w Gdyni poprzedzonego uroczystą akademią, aż do ostatnich metrów w Gdańsku gdzie przed metą przebiega się obok legendarnej salki BHP aby finiszować na mecie w centrum starego miasta.

Bieg ten okazał się sukcesem naszej koleżanki Moniki Brzozowskiej, która okazała się najszybszym biegaczem w klasyfikacji generalnej kobiet z czasem 2:57:29. Wynik poniżej trzech godzin dał  Monice III miejsce w kategorii członków NZSS Solidarność oraz siódmą pozycje w klasyfikacji generalnej biegu.

Maraton sierpniowy rozgrywany w Trójmieście wymaga wielomiesięcznych przygotowań, a osiągnięcie wyniku poniżej trzech godzin to nie jest przypadek. Warto przypomnieć tutaj, że to nie pierwszy sukces Moniki w Maratonie Solidarności. W poprzednich sezonach zaliczała się do ścisłej czołówki kobiet, a osiągnięty wynik w tym roku i wygranie klasyfikacji generalnej kobiet pozwala na zaliczenie jej do ścisłej elity Maratonu Solidarności.

Daniel Utrajczak