Pomoc po pożarze dla Związkowców z Murowanej Gośliny (29.01.2018)

29012018mgW nocy z 25-26 stycznia w wyniku wybuchu gazu w Murowanej Goślinie uszkodzeniu uległ budynek gospodarczy oraz dom w którym mieszkają nasi członkowie Krzysiek Grabiński i Mateusz Kasprzak z organizacji zakładowej NSZZ „Solidarność” w Solaris Bus & Coach S.A oraz Dawida Łączyńskiego z Volkswagena Poznań.

Krótki opis szkód:

1. budynek, w którym mieszka wraz  rodziną Krzysiek znajduje się ok. 80 m. od gazociągu, źródła ognia.  Fala uderzeniowa spowodowana wybuchem uszkodziła  szyby w czterech oknach. Wskutek wysokiej temperatury plastikowe ramy i futryny okien uległy przebarwieniu, odkształceniom i nadają się do wymiany. Zachodnia elewacja budynku jest popękana, uległa odparzeniu i nadaje się tylko do wymiany. Na stropodachu budynku pojawiły się również uszkodzenia warstwy bitumicznej.
  2. uszkodzeniu uległ budynek gospodarczy Mateusza znajdujący się w odległości kilkudziesięciu metrów od źródła pożaru. Zniszczeniu uległy plastikowe rynny - pozioma (20 m.) i dwie pionowe po 3 metry oraz elewacja budynku. Styropian elewacyjny pod tynkiem mineralnym skurczył się od temperatury i nadaje się w całości do wymiany.
  3. w wyniku wybuchu gazu uległ całkowitemu zniszczeniu dom Dawida Łączyńskiego . Budynek nadaje się do rozbiórki. Spalony został zarówno dół, jak i parter budynku ze schodami włącznie, cała stolarka okienna, wszystkie meble, sprzęt AGD, RTV, łazienka, garaż, 1 auto zostało spalone, drugie opalone i zalane.

W związku z powyższym proszę Was o solidarnościową pomoc dla naszych Związkowców i ich rodzin.

Jarosław Lange
Przewodniczący Regionu Wielkopolska
NSZZ "Solidarność"

Wpłaty z dopiskiem: „Pomoc dla poszkodowanych wybuchem gazu” prosimy przelewać w terminie
do końca lutego br. na wydzielone dla tego celu konto Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność” :

Bank Zachodni WBK S.A.

Dodatkowo gmina Murowana Goślina uruchomiła adres mailowy Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. na który można przesyłać oferty pomocy. W mailu prosimy podać: imię i nazwisko; nr telefonu; formę pomocy (w temacie wiadomości - np. śpiwory, pożywienie, kosmetyki, materiały budowlane i inne). Dzięki temu będzie można szybko przekazać konkretną pomoc do potrzebujących.