Opłatek wielkopolskiej „S” (09.01.2018)

09012018oplatekW poniedziałek 8 stycznia br. członkowie wielkopolskiej „Solidarności” podzielili się opłatkiem. W spotkaniu, które odbyło się w Sali Pod Zegarem CK „Zamek”, oprócz związkowców udział wzięli m.in. Marlena Maląg - wicewojewoda wielkopolski, Wojciech Jankowiak - wicemarszałek województwa wielkopolskiego, Grzegorz Ganowicz przewodniczący Rady Miasta Poznania, zastępcy prezydenta Poznania - Jędrzej Solarski i Mariusz Wiśniewski, Stanisława Ziółkowska – Okręgowy Inspektor Pracy, Jacek Silski, przewodniczący Wielkopolskiej Rady Dialogu Społecznego przedstawiciele instytucji i organizacji współpracujących z „S”.

Ks. abpa Stanisława Gądeckiego reprezentował ks. bp Zdzisław Fortuniak, który skierował do zebranych duszpasterskie pozdrowienia, a następnie wraz z duszpasterzem wielkopolskiej „Solidarności” ks. Tadeuszem Magasem poprowadził śpiewanie kolęd i poświęcił opłatki.

Zebranych przy świątecznym stole powitał przewodniczący wielkopolskiej „S” Jarosław Lange, który powiedział, że dla Związku rok 2017 był rokiem ważnym i dobrym. - Zdarzyło się wiele rzeczy, które dla świata pracy miały szczególne znaczenie, o które walczyliśmy od lat. Są to m.in. przywrócenie wieku emerytalnego oraz ograniczenie pracy handlu w niedziele.

Na Nowy 2018 r. J. Lange życzył, aby to rok pełen zwykłej ludzkiej nadziei i wiary w to, że rzeczy dobrze się poukładają, że będziemy mogli przeżyć ten rok w zdrowiu, z bliskimi zarówno w rodzinach, jak w miejscach pracy. Aby był to rok szacunku i miłości w stosunku do drugiego człowieka. Abyśmy byli otwarci także na tych, którzy myślą inaczej, którzy mają inne poglądy, bo oni mają do tego prawo.

Przewodniczący wielkopolskiej „S” życzył również dobrych wyborów, bowiem 2018 jest rokiem czteroletnią kadencję władz Związku.

Przełamując się opłatkiem, związkowcy życzyli sobie wszelkiej pomyślności w Nowym Roku przepełnionym życzliwością i solidarnością.