Pracownicy kultury skazani na biedę (13.10.2017)

13102017kulturaPracownicy instytucji kultury podlegających Marszałkowi Województwa Wielkopolskiego dopominają się o wyższe płace. Takich placówek jest w województwie 19.

- Ostatnie rozmowy prowadzone w styczniu tego roku dawały nadzieje na to, że jeszcze w tym roku, w drugim półroczu nastąpi wzrost wynagrodzenia o kolejne 170 złotych brutto, bo takie były werbalne zapowiedzi. Ku naszemu zdumieniu w październiku Departament Kultury UM wycofał się ze złożonej wcześniej obietnicy – mówił szef wielkopolskiej „Solidarności Jarosław Lange na podczas specjalnie zwołanej konferencji prasowej.

Wynagrodzenia pracowników tych instytucji są zamrożone od 7 lat. Ostatni wzrost o… 1% otrzymali w 2010 r. Coraz trudniej o zatrudnienie młodych ludzi, których zniechęca pespektywa zarobków w granicach 50-70% średniej krajowej. Obecnie średnie wynagrodzenie to niewiele ponad 2 tys. zł.

W najgorszej sytuacji są pracownicy muzeów. Asystent muzealny z 3-letnim stażem zarabia 1950 zł, a konserwator czy kustosz po ponad 20 latach pracy 2360 - 2350 zł. Pracownicy są rozgoryczeni. Według nich takie traktowanie ludzi, których praca polega na dbaniu o dziedzictwo narodowe Polski jest działaniem na szkodę kraju.

– Pracownicy kultury są skazywani na biedę – mówi Wiesława Urbaniak, przewodnicząca Regionalnej Sekcji Kultury Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność” i dodaje, że Związek jest zdeterminowany, aby walczyć o poprawę tej sytuacji.