Grzegorz Jezierski znowu pierwszy (16.08.2017)

16082017maratonEkipa biegaczy reprezentująca Solidarność Wielkopolską powróciła po występie z legendarnego Maratonu Solidarności w Gdańsku. Nie przez przypadek ta właśnie impreza jest uważana przez biegaczy za główny maraton Trójmiasta.

Ekipa wielkopolskich biegaczy była nastawiona bojowo. Nasz lider Grzegorz Jeziorski nie zawiódł. Podobnie nasza koleżanka Monika Brzozowska pokazała moc.

Grzegorz rozpoczął spokojnie, na pierwszym punkcie pomiaru czasu 16 pozycja, na półmetku 9, na mecie z czasem 02:54:48 zajął 7 miejsce w klasyfikacji generalnej oraz 1 miejsca w kategorii członków NSZZ „Solidarność”. Pucharu wrócił do Poznania.

Na uwagę zasługuje również postawa Moniki Brzozowskiej. Czas 03:05:39 zapewnił Monice 3 miejsce w klasyfikacji generalnej oraz 5 pozycje w kategorii członków Solidarności.

To był udany wyjazd sportowy, ale też zmusił do głębszych refleksji przy składaniu kwiatów przy Pomniku Poległych Stoczniowców w grudniu 1970 r. Podobnie jak stoczniowcy w grudniu 1970 r. w Gdyni musimy ocalić od zapomnienia wzniosłe ideały i nie możemy zadowalać się przeciętnością nastawioną na osiągnięcie krótkotrwałych korzyści. O idee i wolność trzeba walczyć nieustanie i utrwalać naszą najnowszą historię wśród najmłodszych i bardziej dojrzałych kibiców, których na trasie nie brakowało.

Daniel Utrajczak

fot. w galerii: Tadeusz Majchrowicz