Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych (27.02.2017)

27012017wykleciZ tej okazji 1 marca w całym kraju organizowane są obchody dla uczczenia pamięci o podziemiu niepodległościowym z lat 1944–1963 oraz popularyzacja wiedzy na temat ich wysiłku w walce z sowietyzacją Polski.

Na poznańskie obchody zapraszają Wojewoda Wielkopolski, Wielkopolskie Stowarzyszenie Upamiętniania Żołnierzy Wyklętych oraz poznański oddział IPN.

1 marca - uroczystości główne

godz. 16.00 - Msza św. w kościele p.w. Najświętszego Zbawiciela, ul. Fredry

godz. 17.30 - uroczysty przemarsz ulicami: Fredry, Gwarna, św. Marcin, Wieniawskiego, al. Niepodległości pod pomnik Polskiego Państwa Podziemnego i Armii Krajowej

godz. 18.00 – uroczystości przy pomniku

• wystąpienia Wojewody Wielkopolskiego Zbigniewa Hoffmanna, gen. bryg. Jana Podhorskiego, dr. hab. Macieja Glogera, dr. Dariusza Kucharskiego
  • apel pamięci
  • złożenie kwiatów.

1-14 marca

Prezentacja wystawy „Niech polska ziemia utuli do spokojnego snu… Ekshumacje i identyfikacje ofiar terroru komunistycznego w Wielkopolsce”, Plac Wolności.

4 marca

godz. 11.00-16.00 - Centrum Edukacyjnego IPN „Przystanek Historia” w Bibliotece Raczyńskich w Poznaniu przy Placu Wolności.

I Wielkopolskie Forum Pamięci Narodowej pod patronatem honorowym dr. Jarosława Szarka.

W programie m.in. dyskusja „Co dalej z pamięcią o Żołnierzach Wyklętych?”, poświęcona kolejnemu etapowi przywracania pamięci o żołnierzach polskiego podziemia antykomunistycznego lat 1944-1963.

Uczestnicy będą zastanawiać się, jak dalej upamiętniać i upowszechniać wiedzę o Żołnierzach Wyklętych, aby temat ten był nadal atrakcyjny dla młodzieży? Czy przejęcie organizowania obchodów święta 1 marca przez instytucje państwowe i samorządowe nie zmieni dotychczasowego spontanicznego i społecznego charakteru obchodów tego święta?

Imprezy towarzyszące:

• stoisko Narodowego Banku Polskiego, który z okazji Dnia 1 marca wyemitował okolicznościowe monety z Żołnierzami Wyklętymi.
  • Wystawa obrazów Jerzego Oleksiaka „Ludzie Cogito”
  • Rozgrywki gier planszowych IPN dotyczących najnowszej historii dla dzieci i młodzieży (m.in. wielkoformatowa gra planszowa „303” oraz „Znaj Znak”
  • Pokaz filmów dokumentalnych o wielkopolskich żołnierzach wyklętych
  • pokazy broni i umundurowania grup rekonstrukcyjnych.

26–27 marca - kino Rialto

Retrospektywa Festiwalu Filmów Dokumentalnych „Niepokorni, Niezłomni, Wyklęci” w Gdyni

21 marca - hol Wielkopolskiego Urzędu Wojewódzkiego, al. Niepodległości

Prezentacja wystawy „Zaplute karły reakcji. Polskie podziemie niepodległościowe w latach 1944-1956”.