Najnowsze wiadomości z oddziału w Pile (16.12.2016)

16122016pilaW dniu 12 grudnia 2016 roku Szlachetna Paczka Pilskiej Solidarności została przekazana rodzinie, którą obdarowywaliśmy w tym roku. Dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do tego, że nasza paczka wyczerpała potrzeby rodziny i że mogliśmy sprawić odrobinę radości komuś, kto tego potrzebował. Akcję prowadziła Koleżanka Marzena Wojciechowska Członek Rady Oddziału, przewodnicząca Regionalnej Sekcji Pracowników Leśnictwa NSZZ „S”.

W poniedziałek 12 grudnia w dawnym Kinie Iskra w Pile została otwarta wystawa: NSZZ „Solidarność” i opozycja demokratyczna w Wielkopolsce 1980-1990. W części artystycznej odbył się występ muzyczny oraz inscenizacja aresztowania przez ZOMO przygotowane przez młodzież. Ogłoszono wyniki i wręczono nagrody laureatom konkursu na pracę Śladami Stanu Wojennego. Laureatką nagrody Wielkopolskiej Solidarności została Natalia Bilska z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile.

We wtorek 13 grudnia tradycyjnie o godzinie 12:00 zebraliśmy się na Rondzie „Solidarności” aby pod pamiątkowym obeliskiem oddać cześć ofiarom i uczestnikom tragicznych wydarzeń sprzed 35 lat. W uroczystościach wzięły udział Poczty Sztandarowe, władze Miasta i Powiatu, Stowarzyszenia, Internowani, mieszkańcy Piły i przedstawiciele Organizacji Oddziału. Po uroczystości uczestnicy spotkali się przy kawie i ciastku   siedzibie Oddziału. Swymi wspomnieniami z aresztowania   okresu internowania podzielił się Stanisław Nowicki, najmłodszy z internowanych w dawnym województwie pilskim, a także żona internowanego Wanda Nisiewicz. W dyskusji udział wzięła mgr Dorota Fechner nauczyciel historii oraz jej wychowankowie z Liceum Selezjańskiego.

O godzinnie 17:00 w siedzibie Oddziału odbyło się spotkanie opłatkowe, którego inicjatorem był Roman Nisiewicz jeden internowanych, na spotkaniu uczestnicy podjęli decyzję i założyli Organizację Emerytów i Rencistów przy Oddziale Piła.

Tak jak w całej Polsce, tak i w Pile o godzinie 19:30 przy Obelisku Solidarności zapłonęły Światełka Wolności.

W intencji Ojczyzny i Ofiar Stanu Wojennego od Oddziału Piła NSZZ „Solidarność” w piątek 16 grudnia o godzinie 18:00 w Kościele pw. Świętej Rodziny odbyła się uroczysta Msza Św. w asyście Pocztów Sztandarowych. Mszę celebrował i wygłosił kazanie wyróżniony statuetką „Przyjaciel Solidarności” Selezjanin ks. dr Jarosław Wąsowicz. Po mszy odbył się koncert Andrzeja Kołakowskiego.