Chwała Bohaterom (02.08.2016)

020820161sierpnia Przedstawiciele pilskiej Solidarności wraz mieszkańcami Piły upamiętnili 72 rocznicę Powstania Warszawskiego. W poniedziałek 1 sierpnia zebrali się pod muralem Żołnierzy Wyklętych tworząc znak Polski Walczącej. O godz. 17.00,  zawyły syreny, zapłonęły race, odśpiewano hymn i zapalono znicze.

Również w Poznaniu „Solidarność” oddała hołd Bohaterom Powstania Warszawskiego, składając kwiaty przy Pomniku Polskiego Państwa Podziemnego i Armii Krajowej. Uroczystości przed pomnikiem poprzedziła Msza św. w kościele p.w. Najświętszego Zbawiciela oraz  złożenie kwiatów przed tablicą Armii Krajowej w krużgankach klasztoru dominikanów. Obchody rocznicowe zakończyło wspólne śpiewanie pieśni powstańczych i patriotycznych.