34 lata temu wprowadzono stan wojenny (11.12.2015)

19112015 13grudniaW mijającym roku 35-lecie naszej „Solidarności” świętowaliśmy z dumą i radością. Ale koniec roku, jak zawsze, mrozi nas wspomnieniem tamtego grudnia, tej zasypanej śniegiem, zimnej, przerażającej niedzieli 13 grudnia 1981 roku i tego, co po niej nastąpiło. Winni tej tragedii – wielu śmierci, dramatów wielu rodzin, uwięzień, straconych lat – nie ponieśli kary. O tej smutnej rocznicy musimy pamiętać. Zapraszamy na obchody.

Program obchodów:

Poznań

12 grudnia

godz. 15.00-21.00 - w hali sportowej Zespołu Szkół z Oddziałami Integracyjnymi nr 2 przy ul. Żonkilowej 34 zostanie rozegrany rocznicowy IV Turniej Piłkarski. Imprezie patronuje Wielkopolskie Muzeum Niepodległości. Szczegóły na www.solidarnosc.poznan.pl,

13 grudnia

godz. 12.00 złożenie kwiatów:

- pomnik ks. Jerzego Popiełuszki,

- tablica Wojtka Cieślewicza,

- głaz Piotra Majchrzaka,

- głaz o. Honoriusza,

godz. 14.30 - Msza św. w intencji Ofiar stanu wojennego w kościele oo. Dominikanów, po której nastąpi przemarsz Pod pomnik Poznańskiego Czerwca 1956 r., gdzie zostaną złożone kwiaty i zapalone znicze.

Piła

12/13 grudnia

maraton pisania listów Amnesty International (Klub Muzyczny Scena)

13grudnia2015 Pila

13 grudnia

godz. 12.00 – złożenie kwiatów i zniczy na Rondzie „Solidarności” oraz spotkanie w siedzibie Oddziału,

godz. 17.00 – otwarcie wystawy plenerowej „586 dni stanu wojennego” - Parafia Świętej Rodziny, ul. Św. Jana Bosko,

godz. 18.00 - Msza św. w intencji Ofiar stanu wojennego,

godz. 19.00 – zapalenie Światełka Wolności przy wystawie,

godz. 19.15 – promocja książki „Pilskie drogi do wolności” oraz wręczenie pamiątkowych Krzyży 30-lecia Federacji Młodzieży Walczącej – salka parafialna.

Września

12 grudnia 2015 r.

godz. 16.00 - Msza św. w kościele Farnym przy ul. Kościelnej,

godz. 18.00 - spotkanie rocznicowe w Domu Kultury przy ul. Kościuszki. W programie: wyróżnienie zasłużonych działaczy „Solidarności” odznaczeniami wojewódzkimi oraz występy uczniów Liceum Ogólnokształcącego im. H. Sienkiewicza we Wrześni oraz zespołu Jana Pietrzaka.

Leszno

godz. 16.00   Msza św. w Kościele pw. Św. Antoniego w Lesznie,

Po Mszy św. o godz. 17.0    przejście pod nowo wybudowane  Rondo  im. Danuty Siedzikówny  ps. INKA,  odsłonięcie tablicy informacyjnej o Sanitariuszce – Żołnierzu Niezłomnym wspólnie z Leszczyńskimi Patriotami i z rodziną śp. Danuty Siedzikówny.

godz. 17.20  przejście pod Pomnik „LUDZIOM SOLIDARNOŚCI” i odsłonięcie tablicy informacyjnej o Annie Walentynowicz na Skwerze Jej imienia, zapalenie zniczy.

Prosimy o przyniesienie zniczy.

godz.   18.00  Centrum Kultury i Sztuki, Leszno, ul. Narutowicza 69, koncert Pawła Piekarczyka i Leszka Czajkowskiego.

Gniezno

godz. 10.00   Msza św. w Kościele oo. Franciszkanów w Gnieźnie

Trzcianka

13 grudnia

godz. 11.00   Msza św. w Kościele pw. Jana Chrzciciela w Trzciance.

Serdecznie zapraszamy poczty sztandarowe.