Uhonorujmy zasłużonych (06.02.2020)

06022020KWiSKoleżanki i Koledzy,

z okazji 40 rocznicy powstania Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność" pragniemy uhonorować tych członków Związku, którzy w okresie PRL dali świadectwo swojej niezłomnej postawy wobec reżimu komunistycznego.

Chcielibyśmy, aby wyrazem naszej wdzięczności stał się Krzyż Wolności i Solidarności, który nadaje Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej.

W wielu organizacjach są członkowie zasługujący na to odznaczenie. Aby mogli oni być uhonorowani Zarząd Regionu - za pośrednictwem IPN - przekaże do Kancelarii Prezydenta odpowiednie dokumenty zamieszczone poniżej.

Do 29 lutego br.:

1. organizacja powinna podjąć decyzję w sprawie wytypowania spośród byłych lub obecnych członków osoby szczególnie zasłużonej i spełniającej kryteria ustawowe;
  2. należy przygotować potrzebną dokumentację (zgodnie z załącznikami) i dostarczyć (wysłać) komplet do Zarządu Regionu w terminie do końca lutego br.

Niezbędne informacje i załączniki:

Załącznik nr 1 – informacja, kto może otrzymać odznaczenie i jakie są kryteria jej przyznania

Załącznik nr 2 – dodatkowa informacja dotycząca procedury i najważniejszych, niezbędnych spraw związanych z odznaczeniem

Załącznik nr 3 – wniosek wypełniamy w polach od poz. 1 do poz. 16. (wzór wypełnionego dokumentu)

Załącznik nr 4 – uzasadnienie do wniosku (poz. 18 wniosku) (wzór wypełnionego dokumentu)

Załącznik nr 5 – oświadczenie świadka (Uwaga! Opinię stowarzyszenia, organizacji społecznej, zawodowej, etc. wypełnia Zarząd Regionu) (wzór wypełnionego dokumentu)

Załącznik nr 6 – oświadczenie kandydata do odznaczenia - (uwaga! - podpisuje kandydat osobiście) (wzór wypełnionego dokumentu)

Załącznik nr 7 – klauzula informacyjna dla świadka – podpisuje świadek (wzór wypełnionego dokumentu)

Załącznik nr 8 – klauzula informacyjna dla kandydata – podpisuje kandydat.(wzór wypełnionego dokumentu) (wzór wypełnionego dokumentu)

Załącznik nr 9 – klauzula informacyjna dla odznaczonego – podpisuje awansem kandydat licząc, że odznaczenie zostanie mu przyznane (wzór wypełnionego dokumentu)

*****

Osobą, która udziela odpowiedzi na ewentualne pytania jest Barbara Napieralska - Pełnomocnik Zarządu Regionu ds. Kombatanckich, Archiwizacji i Historii „Solidarności” Regionu Wielkopolska, mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. , tel. 604 197 902.