40. rocznica wprowadzenia stanu wojennego - relacja z uroczystości w Pile

Piła

10.12.2021 r. - otwarcie wystawy znaczków Poczty Podziemnej z lat 1981-1989 z kolekcji Edwina Klessy.

pila znaczki1   pila znaczki2   pila znaczki5   pila znaczki6

pila znaczki7

11.12.2021 r. - Wyjazd internowanych, więzionych i represjonowanych oraz zaproszonych gości do więzienia we Wronkach.

11122021Pila2   11122021Pila3   11122021Pila5   11122021Pila4

11122021Pila6   11122021Pila7   11122021Pila8   11122021Pila9

11122021Pila10   11122021Pila11

- koncert Pawła Piekarczyka i Leszka Czajkowskiego.

pila koncert1   pila koncert2

12.12.2021 r.

godz. 10.00 - Złożenie wiązanek pod Obeliskiem na Rondzie Solidarności. Obecni byli Mieszkańcy, Członkowie Związku, Stowarzyszenia Parlamentarzyści Sejmu i Senatu, Przedstawiciele Wojewody i Marszałka, Władze Samorządowe, Poczty Sztandarowe no i oczywiście Internowani, w których imieniu głos zabrał Pan Edwin Klessa.

Swoje wystąpienie pod Obeliskiem mieli także Starosta Pan Eligiusz Komarowski, Pani Prezydent Beata Dudzińska i Przewodniczący ZR kol. Jarosław Lange.

pila obelisk1   pila obelisk2   pila obelisk4   pila obelisk5

godz. 11.00 Msza w Kościele pw. Świętej Rodziny w asyście Pocztów Sztandarowych w intencji Ofiar stanu wojennego.

pila msza

Po mszy przeszliśmy ulicami miasta pod budynek Powiatowej i Miejskiej Biblioteki Publicznej. W tym budynku 13 grudnia 1981 roku została spacyfikowana przez Milicję Obywatelską i SB siedziba Regionu Pilskiego NSZZ „Solidarność”. W asyście Pocztów Sztandarowych i Młodzieży Klasy o profilu wojskowym z Zespołu Szkół Technicznych w Pile została na budynku odsłonięta pamiątkowa Tablica. Odsłonięcia Tablicy i zapalenia symbolicznych zniczy dokonali Uczniowie, a Tablicę poświęcił Proboszcz Parafii Świętej Rodziny ks. Kazimierz Chudzicki. Głoś zabrał i przybliżył historię tego miejsca i wydarzeń z 13 grudnia 1981 roku Pan Jan Lisaj obecny w czasie pacyfikacji budynku, następnie list od Wojewody odczytała Dyrektor Delegatury Pani Edyta Filipczak, na koniec głos zabrał Przewodniczący Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność” kol. Jarosław Lange.

pila tablica   pila tablica3   pila tablica4   pila tablica5

pila tablica6   pila tablica7   pila tablica8   pila tablica9

13.12.2021 r.

Wraz z Pocztem Sztandarowym Oddział Piła uczestniczył w obchodach rocznicowych w Trzciance. O godz. 08.15 odsłonięto poświęcono tablicę upamiętniającą zatrzymanych, aresztowanych i internowanych działaczy trzcianeckiej Solidarności na budynku byłej Komendy MO I SB w Trzciance obecnie Katolicka szkoła Podstawowa.

O godzinie 10:00 miała miejsce gra miejska dla uczniów Miasta i gminy Trzcianka „ Spacerniak ulicami Trzcianki”.

pila trzcianka2   pila trzcianka3   pila trzcianka4   pila trzcianka7