36 rocznica wprowadzenia stanu wojennego - uroczystości w Pile

15122017uroczystosci pilaObchody upamiętniające 36 rocznicę wprowadzenia Stanu Wojennego w Polsce rozpoczęto w Pile od złożenia wiązanek kwiatów i zapalenia zniczy 13 grudnia o godzinie 12:00 pod pamiątkową tablicą na Rondzie Solidarności. W uroczystości wzięli udział Mieszkańcy, Przedstawiciele Organizacji NSZZ „S”, Władze Miasta i Powiatu, Stowarzyszenia i przedstawiciele Parlamentarzystów. Jak co roku uczestnicy udali się do siedziby Oddziału na kawę i ciastko.

W czwartek 14 grudnia w asyście Pocztów Sztandarowych Kapelan Pilskiej Solidarności ks. Jarosław Wąsowicz odprawił Mszę Świętą w Intencji Ojczyzny i Ofiar stanu wojennego. W trakcie Mszy została pobłogosławiona figura  Patrona Solidarności bł. ks. Jerzego Popiełuszki, która będzie miała swoje stałe miejsce w siedzibie Oddziału. Około godziny dziewiętnastej w Sali BWA w Pile, przy pełnej sali odbyło się spotkanie z Joanną i Andrzejem Gwiazdami, po spotkaniu szanowni goście otwarli wystawę fotografii Marka Lapisa pt. „Biało- czerwona”.

Dziękujemy za liczny udział w przygotowanych uroczystościach.