Program obchodów w Pile 35. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego – 1981 - 2016

1 - 13 grudnia

Maraton Pisania Listów - Amnesty International /akcja przeprowadzona zostanie we wszystkich szkołach Powiatu Pilskiego oraz klubie muzycznym Scena/.

7 grudnia

godz. 12.00 otwarcie dla dziennikarzy oraz grona pedagogicznego wystawy pt.: - NSZZ „Solidarność” i opozycja demokratyczna w Wielkopolsce 1980–1990, przygotowana przez poznańskie Oddziałowe Biuro Edukacji Narodowej IPN, /wystawa przygotowana specjalnie z myślą o młodzieży uczącej, aby w atrakcyjny sposób przeprowadzić lekcje historii współczesnej Polski/.

12 grudnia

godz. 18.00 Wernisaż wystawy - NSZZ „Solidarność” i opozycja demokratyczna w Wielkopolsce 1980–1990, przygotowana przez poznańskie Oddziałowe Biuro Edukacji Narodowej IPN;

Rozstrzygnięcie konkursu /wręczenie nagród/ pt.: Śladami STANU WOJENNEGO, 35. Rocznica Wprowadzenia Stanu Wojennego. Konkurs na pracę pisemną i grafikę /malarstwo, rysunek, fotografia/.

13 grudnia

godz. 12:00 składanie wiązanek kwiatów przy pamiątkowej tablicy na Rondzie Solidarności, spotkanie przy kawie i ciastku w siedzibie Oddziału

godz. 19:30 ogólnopolska akcja - Zapal Światło Wolności, przy Pomniku Solidarności w Pile /rondo Solidarności/.

16 grudnia

godz. 18.00 Msza Święta w intencji Ojczyzny i Ofiar Stanu Wojennego w kościele Parafii pw. Świętej Rodziny w Pile, ul. Świętego Jana Bosko 1

godz. 19.00 Koncert Andrzeja Kołakowskiego (po Mszy Św.)