Stowarzyszenie Zapomniani Niepokorni (02.03.2015)

02032015pila stowarzyszenie28 lutego w siedzibie Oddziału Piła odbyło się spotkanie założycielskie Stowarzyszenia Zapomniani Niepokorni. Powstanie Stowarzyszenia to efekt pracy pomysłodawców Programu Zapomniani Niepokorni – Franciszka Langnera i Romana Nisiewicza, którzy przy wsparciu Regionu Wielkopolska przez minione dwa lata poszukiwali i nawiązywali kontakt z działaczami opozycyjnymi z lat osiemdziesiątych.

Efektem prac jest obszerna dokumentacja, która została przekazana do Regionu. Nawiązano kontakt z około siedemdziesięcioma osobami, odbyły się spotkania podczas których odszukane osoby zostały uhonorowane medalami Solidarności. Uczestnicy spotkania założycielskiego podjęli uchwałę o powołaniu Stowarzyszenia, przyjęli statut i dokonali wyborów. Spotkanie i wybory na wniosek uczestników poprowadził wiceprzewodniczący Regionu Wielkopolska Adam Dopierała. Prezesem Stowarzyszenia jednogłośnie został wybrany Franciszek Langner - legenda pilskiej Solidarności. Uczestnicy podjęli także uchwałę o przyznaniu honorowego członkostwa czterem osobom, wśród których znalazł się Przewodniczący Regionu Wielkopolska Jarosław Lange.