Nie żyje Jerzy Pomin (03.01.2022)

03012022JPW wieku 78 lat zmarł Jerzy Pomin – poznański adwokat, obrońca działaczy „Solidarności” w procesach politycznych, członek Trybunału Stanu.

Jerzy Pomin urodził się 6 maja 1943 roku w Poznaniu. Na tamtejszym Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza ukończył prawo, a w 1977 roku rozpoczął praktykę adwokacką. Od 1980 roku był doradcą prawnym wielkopolskiego Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność”. Po wprowadzeniu stanu wojennego współpracował z podziemiem solidarnościowym.

Razem z adwokatem Janem Turskim był pierwszym adwokatem, który odwiedził internowanych w Gębarzewie. Później wielokrotnie jeździł do internowanych m.in. w Gębarzewie i przebywających czasowo w szpitalu w Gnieźnie. W latach 1982-1988 występował jako obrońca w wielu procesach politycznych przed sądami powszechnymi, wojskowymi i kolegiami ds. wykroczeń, pełnomocnik internowanych – informuje poznański oddział Instytutu Pamięci Narodowej.

W 1989 roku Pomin był doradcą prawnym kandydatów z list „Solidarności” do parlamentu w pierwszych częściowo wolnych wyborach po zakończeniu II wojny światowej. W latach 1997-2001 Sejm wybrał go na członka Trybunału Stanu. W 2015 roku został odznaczony Krzyżem Wolności i Solidarności.

Jerzy Pomin zmarł w środę 29 grudnia 2021 r. w wieku 78 lat.

*****

Pogrzeb ś.p. Jerzego Pomina odbędzie się w piątek 14 stycznia 2022 r. o godz. 11.10 na Cmentarzu Junikowskim w Poznaniu, Msza Św. będzie odprawiona, 14 stycznia 2022 r. o godz. 9:45 w kościele pw. św. Marcina i św. Wincentego Męczennika w Skórzewie, ul. Poznańska 66.

Na pośbę rodziny na cmentarzu zostanie wystawiona puszka na Hospicjum dla dzieci z ul. Bednarskiej 4 w Poznaniu.