Konkurs literacki "Pokolenie Solidarności" (15.04.2021)

15042021pokolenieDla uczczenia 41. rocznicy powołania NSZZ „Solidarność” i w 40. rocznicę wprowadzenia stanu wojennego Instytut Literatury we współpracy z Instytutem Dziedzictwa Solidarności organizuje konkurs literacki "Pokolenie Solidarności".

Dzięki konkursowi pragniemy wypełnić lukę w narracji o fenomenie Solidarności - niezależnym ruchu związkowym i społecznym. Prace nadsyłane na konkurs powinny być inspirowane historią, działalnoscią i spuścizną NSZZ „Solidarność”.

Konkurs jes tadresowany do każdej petnoletniej osoby, która poprawnie dokona zgłoszenia, ale są również kategorie specjalnego przeznaczenia, dedykowane działaczom NSZZ „Solidarność” i osobom należącym do szeroko rozumianej opozycji lat 70. i 80. - dzienniki i wspomnienia, na które szczególnie czekamy.

Nabór prac konkursowych rozpocznie się 1 lipca 2021 roku i potrwa w zależnosci od kategorii:

- opowiadanie (pula nagród 50 000 zt) i prace non-fiction (wspomnienia, dzienniki, reportaże i biografie - pula nagród 50 000 zł) - do 30 września br.

- powieść (pula nagród 100 000 zt) - do 31 sierpnia 2022 roku.

Wręczenie nagród odbędzie się w grudniu w Warszawie podczas uroczystego koncertu z okazji upamiętnienia 40 rocznicy wprowadzenia stanu wojennego.

Serdecznie zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie. Zgłoszenia do konkursu należy wysyłać za pomocą wiadomości e-mail na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

Szczegóły znajdą Państwo na stronie organizatora www.instytutliteratury.eu oraz w załączonym regulaminie konkursu. W sprawach organizacyjnych prosimy o kontakt pod adresem:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

Regulamin

Załącznik do regulaminu