Piła - prezentacja wystawy „Tu rodziła się »Solidarność«” (15.04.2021)

15042021wystawa ipnZ okazji 40. rocznicy powstania NSZZ „Solidarność” Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Poznaniu zaprasza do zapoznania się z ekspozycją wystawy poświęconej powstaniu największego ruchu społecznego w Polsce. Działalność NSZZ „Solidarność” wywarła wpływ na zmiany społeczne oraz polityczne, zmieniając oblicze Polski.

Wystawa składa się z pięciu części. Dwie poświęcone zostały zagadnieniom ogólnopolskim. Dwie kolejne dotyczą regionów: poznańskiego i konińskiego. Piąta część odnosi się do okoliczności powstania struktur w województwie pilskim. Plansze ukazują okoliczności tworzenia struktur związku w północnej Wielkopolsce.

Wystawa będzie prezentowana w Pile na Placu Konstytucji 3. Maja w okresie od 16 kwietnia do 4 maja 2021 r.

wystawa ipn pila

Źródło: poznan.ipn.gov.pl