Emerytura za staż (08.07.2021)

12052021staz7 lipca br. formalnie ruszyła obywatelska inicjatywa ustawodawcza „Emerytura za staż”. Zgodnie z postanowieniem Marszałek Sejmu Elżbiety Witek z dnia 30 czerwca br., która przyjęła wniosek o utworzeniu „Komitetu Obywatelskiego Inicjatywy Ustawodawczej ustawy o zmianie ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz zmianie niektórych ustaw” – można formalnie rozpocząć akcję zbiórki podpisów pod projektem NSZZ "Solidarność".

Najważniejsze informacje:

I. Instrukcja dotycząca zbierania podpisów pod projektem inicjatywy obywatelskiej:

1. Tabela (wzór listy podpisów) stanowi wzór załącznika do rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 września 1999 r. w sprawie ustalenia wzoru wykazu obywateli, którzy udzielają poparcia projektowi ustawy stanowiącej przedmiot inicjatywy ustawodawczej (Dz.U. nr 79 poz. 893). W związku z tym tabela nie podlega dodatkowym uzupełnieniom (np. o klauzule RODO, pieczątki organizacji, adnotacji i itd.).

Wzór listy obywateli popierających projekt Ustawy oraz projekt obywatelski dostępny do pobrania na naszej stronie internetowej oraz w załącznikach: (tu będzie link do podstrony )

2. Osoba udzielająca poparcia dla inicjatywy obywatelskiej wypełnienia poszczególne części tabeli i nie dokonuje skreśleń.

3. Zgodnie z art. 9 ust. 2 ustawy z dnia 24 czerwca 1999 r. o wykonywaniu inicjatywy ustawodawczej przez obywateli, przy zbieraniu podpisów, należy podać:
•    Pełne imię (imiona) oraz nazwisko.
•    Miejsce zamieszkania – miejscowość, ulicę oraz numer domu. Nie można podawać nazw skrótowych, takich jak: P-ń, znaków takich jak: „—〃— ”, „j.w.” i tym podobnych.
•    Czytelny, 11 cyfrowy numer PESEL, nie należy wpisywać w tej rubryce numeru dowodu osobistego zamiast PESEL.

4. Wszystkie dane należy wpisywać wyraźnie.

II. Podpisy na listach zbieramy w lipcu, sierpniu i wrześniu. Listy prosimy dostarczyć do biur Regionu (w Poznaniu, Lesznie lub Pile) w nieprzekraczalnym terminie do 1 października 2021 r.

III. W miejscu zbierania podpisów obywateli musi być wyłożony projekt ustawy.

IV. Na listę poparcia można się wpisać tylko raz!

W przypadku pytań proszę o telefon: Patryk Trząsalski – kom. 662014352.

Poniżej znajdują się pliki do pobrania:

- projekt ustawy przygotowany przez NSZZ "Solidarność" - pobierz

- procedura Obywatelskiej Inicjatywy Ustawodawczej - pobierz

- wzór listy obywateli popierających projekt Ustawy - pobierz

Link do uruchomionej podstrony: https://emeryturystazowe.tysol.pl/