Filtr
  • Ile wolnego w tym roku

27012021wolneW 2021 r. będziemy pracować 252 dni. Wolnych będzie 113 dni - 13 z nich to święta wolne od pracy, z czego dwa wypadają w sobotę: Święto Pracy (1 maja) oraz Boże Narodzenie (25 grudnia) i pracodawca jest obowiązany udzielić w zamian dodatkowego dnia wolnego. Natomiast nie ma takiego obowiązku, gdy święto wypadnie w niedzielę (np. 15 sierpnia), która jest dla pracownika dniem wolnym od pracy.

• Życzenia Świąteczne

18122020bnTegoroczne Święta Bożego Narodzenia
    spędzimy w nieznanych nam dotąd warunkach.
    Dlatego tak ważna jest miłość.

• „Tydzień szacunku dla pracowników handlu”

18122020szacunekPracownicy handlu od wybuchu pandemii COVID-19 pracują w niezwykle trudnych warunkach. Są jedną z grup zawodowych najbardziej narażonych na zakażenie koronawirusem. Każdego dnia towarzyszy im strach o zdrowie swoje i swoich rodzin. W ostatnich miesiącach, w związku z wzrostem liczby zakażeń i wprowadzonymi z tego powodu dodatkowymi restrykcjami, ich sytuacja uległa dalszemu, drastycznemu pogorszeniu.

• Projekt dyrektywy w sprawie adekwatnych wynagrodzeń minimalnych w Unii Europejskiej - opinia

18122020opiniaProjekt dyrektywy służy  budowaniu społecznego wymiaru procesu integracji europejskiej. Z polskiej perspektywy najważniejsze jest zapisane w projekcie wzmocnienie roli rokowań zbiorowych i negocjacyjnego kształtowania stosunków pracy, a więc tego czego brakuje w naszym kraju.  Związek widzi jednocześnie potrzebę dalszych prac nad redakcją zapisów w pewnych obszarach. Na obszary te wskazuje Decyzja Prezydium KK NSZZ Solidarność z dnia 3 listopad 2020 r. 178/ 20 (załącznik).

• 39. rocznica stanu wojennego w Lesznie

15122020LW związku z zakazem zgromadzeń i spotkań związanych z rozprzestrzenianiem się COVID-19 uroczystości  39. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego odbyły się bardzo skromnie i rozłożone zostały w czasie, aby każdy kto będzie chciał zapilić znicz lub złożyć wiązankę kwiatów mógł to zrobić w sposób bezpieczny.

• Obchody 13 grudnia

13122020Złożeniem wieńców, kwiatów i zapaleniem zniczy przez delegację Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ "Solidarność" i przybyłych gości pod pomnikiem bł. ks. Jerzego Popiełuszki, tablicą Wojciecha Cieślewicza, głazami Piotra Majchrzaka, o. Honoriusza, tablicą Ofiar Stanu Wojennego w krużgankach oo. Dominikanów, pomnikiem Ofiar Czerwca 1956 r. uczciliśmy 39 rocznicę wprowadzenia stanu wojennego w Polsce. Obchody rocznicy zakończyła uroczysta Msza Święta w Kościele oo. Dominikanów w Poznaniu. Ze względów pandemicznych uroczystości miały ograniczony charakter. Poczet sztandarowy wystawili członkowie Prezydium Zarządu Region Wielkopolska NSZZ Solidarność.

• Etiuda filmowa „Opowieść o Cnocie”

13122020balladaJak działacze opozycji demokratycznej utarli nosa polskiej bezpiece – film „Opowieść o Cnocie”.

W rocznicę wprowadzenia w Polsce stanu wojennego zachęcamy do obejrzenia etiudy filmowej o bohaterze podziemnej „Solidarności” Krzysztofie Cnotalskim.

• Rada Miejska Leszna uczciła 40. rocznicę powstania NSZZ „Solidarność”

solidarnoscRada Miejska Leszna uczciła 40. rocznicę powstania NSZZ „Solidarność” Uchwałą, w której wyraża szacunek i podziękowanie tym, którzy w 1980 r. współtworzyli Związek na terenie regionu leszczyńskiego.

• Konkurs Pracodawca Przyjazny Pracownikom - zgłoszenia do 31 grudnia

PPP

Przypominamy, że 31 grudnia 2020 r. upływa termin składania zgłoszeń do udziału w XIII edycji konkursu „Pracodawca Przyjazny Pracownikom”.

Pod adresem http://www.solidarnosc.org.pl/pracodawca-przyjazny znajduje się link do strony, gdzie opisany jest cel tego wydarzenia i załączone są dokumenty konkursowe.

• 39. rocznica wprowadzenia stanu wojennego

031220201312Dla wielu Polaków 13 grudnia 1981 r. to tragiczny dzień w powojennej historii Polski. Wojskowa Rada Ocalenia Narodowego, na czele z gen. Wojciechem Jaruzelskim, wprowadziła w Polsce stan wojenny. Tego dnia złamano nadzieje milionów Polaków i na wiele lat odsunięto szansę na demokratyczne przemiany. Stan wojenny przyniósł tysiącom osób i ich rodzinom wielkie cierpienie izolację w obozach internowania, uwięzienie, pozbawienie pracy, inne represje, zaś dziesiątki niewinnych straciły życie.