Filtr
  • Wyróżnieni członkowie Związku

09112020leszno6 listopada br. Prezydent Miasta Leszna Łukasz Borowiak i Przewodniczący Oddziału Karol Pabisiak wręczyli podziękowania aktywnym członkom Związku NSZZ "Solidarność". Spotkanie odbyło się w reżimie obostrzeń sanitarnych w siedzibie Oddziału Leszno. Podziękowania otrzymali: Halina Skiba, Danuta Spychaj - Duszyńska, Andrzej Defitowski, Tadeusz Nowicki, Ryszard Piekarczyk, Eugeniusz Matyjas.

• Odeszła Jadwiga Wojtasiak

05112020JWZ bólem i żalem zawiadamiamy o śmierci naszej Koleżanki, Jadwigi Wojtasiak - przez blisko 25 lat (do 2018 roku) Przewodniczącej Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność" w Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, wielokrotnej delegatki na Walne Zebranie Delegatów Krajowej Sekcji Nauki NSZZ "Solidarność" i na Walne Zebranie Delegatów Regionu Wielkopolska NSZZ "Solidarność", członkini Komisji Rewizyjnej Krajowej Sekcji Nauki NSZZ "Solidarność".

• Konferencja on-line odwołana

plakat 2020

Konferencja: Charakter prawny wystąpienia inspektora pracy–więcej czy mniej imperium? zaplanowana na 5 listopada 2020 roku została odwołana.

• NSZZ "Solidarność" w Regionie Leszczyńskim 1980 - 2020

29102020album28 października br. w siedzibie Regionu Wielkopolska NSZZ "Solidarność" w Lesznie odbyła się konferencja promująca Albumu "NSZZ "Solidarność" w Regionie Leszczyńskim 1980 - 2020". Album ten został wydany z okazji 40-lecia powstania NSZZ "Solidarność". Premiera miała mieć miejsce w 27 października br. w Zamku w Rydzynie, jednak z uwagi na wprowadzone obostrzenia w związku z nasilającą się epidemią COVID -19 została odwołana.

• Czasowe zawieszenie szkoleń

szkoleniaKoleżanki i Koledzy,

W związku ze znacznym wzrostem liczby zakażeń wirusem SARS-CoV-2 i wprowadzeniem na terenie kraju kolejnych obostrzeń w celu przeciwdziałania rozprzestrzenianiu się epidemii, a także objęciem miasta Poznania strefą czerwoną i wynikającymi z tego ograniczeniami, zaplanowane szkolenia w Regionie Wielkopolska NSZZ „Solidarność” zostają zawieszone do momentu powstania odpowiednich warunków do ich zorganizowania.

• Funkcjonowanie Zarządu Regionu

solidarnoscKoleżanki i Koledzy,

w związku z wprowadzeniem ograniczeń epidemiologicznych wynikających z utworzenia tzw. czerwonej strefy w Poznaniu oraz z powodu dbałości o nasze wspólne bezpieczeństwo i zdrowie proszę o uwzględnienie następujących wytycznych:

• Uroczystości ku czci bł. ks. Jerzego Popiełuszki - aktualizacja

02092014ksjerzyZapraszamy na uroczystości ku czci błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki.

19 października o godz. 18.00 w kościele Matki Boskiej Bolesnej przy ul. Głogowskiej 97 w Poznaniu zostanie odprawiona Msza św. za Ojczyznę. Po Mszy św., o godz. 18.30 odmówiony zostanie Różaniec, a o godz. 19.00  przy pomniku kapłana zostaną złożone kwiaty.

• Murem za Wojtkiem

solidarnoscWspieramy, działamy, pomagamy. Tak trudna sytuacja w organizacji związkowej, jak zamiar zwolnienia przewodniczącego, wymaga natychmiastowej reakcji i my to czynimy. Nie ma i nie będzie zgody NSZZ "Solidarność" na takie traktowanie działacza związkowego przez pracodawcę.

Poniżej zamieszczamy treść pisma, które przewodniczący Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ "Solidarność" Jarosław Lange skierował do Zarządu Agory S.A.

• Port Ławica - Stanowisko Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ "Solidarność"

solidarnoscPoniżej zamieszczamy Stanowisko Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ "Solidarność’’ w sprawie sytuacji pracowniczej oraz ekonomicznej w Porcie Lotniczym Poznań-Ławica im. Henryka Wieniawskiego.

To już kolejna branża, którą w dramatycznym stopniu dotyka sytuacja związana z koronawirusem.

• Solidarni z Białorusią

31082020solSzanowni Państwo,

w imieniu Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność” informuję, że od momentu rozpoczęcia zbiórki pieniędzy dla opozycji białoruskiej, tj. od 31 sierpnia br. wpłynęło na podane konto 12 425 zł. Wszystkim darczyńcom serdecznie dziękujemy.