Filtr
  • Inicjatywa obywatelska w sprawie emerytur stażowych!

12052021staz25 maja 2021 r. w warszawskiej siedzibie "Solidarności" utworzony został komitet inicjatywy ustawodawczej w sprawie emerytur stażowych. Poznaliśmy również proponowany projekt ustawy o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz o zmianie niektórych ustaw.

• Arkadiusz Małyszka laureatem Konkursu Dziennikarskiego

08022021zeszytJury Konkursu Dziennikarskiego Wielkopolskiego Oddziału Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich 2021 w składzie: dr Jolanta Hajdasz - przewodnicząca Jury, prezes Zarządu WO SDP, prof. dr hab. Wiesław Ratajczak, dr Wiesław Kot, red. Roman Wawrzyniak i red. Aleksandra Tabaczyńska na posiedzeniu w dniu 26 kwietnia 2021 r. przyznało wyróżnienie honorowe red. Arkadiuszowi Małyszce, red. nacz. „Zeszytów Historycznych Wielkopolskiej Solidarności” za cenną i wartościową inicjatywę wydawniczą, jaką są „Zeszyty”.

• Strój dla najlepszego zawodnika Klubu SHINTO

24052021karateW dniu 19 maja br. w Klubie Karate SHINTO w Lesznie został wręczony strój startowy, ufundowany przez Region Wielkopolska NSZZ Solidarność", a wręczony przez Przewodniczącego Oddziału w Lesznie Karola Pabisiaka, dla Najlepszego Zawodnika Klubu SHINTO w sezonie 2019/20, którym jest Kacper Gubański. Na rękawie widnieje logo Solidarności Wielkopolskiej.

• Zaproszenie do udziału w WEBINARIUM PIP

19052021WebinariumW imieniu Okręgowego Inspektora Pracy w Poznaniu serdecznie zapraszam do udziału on-line w WEBINARIUM:

• Konferencja on-line 24.05.2021

solidarnoscSerdecznie zapraszamy na międzynarodową konferencję końcową w ramach projektu “Inicjowanie działań wdrażających autonomiczne porozumienie ramowe europejskich partnerów społecznych dotyczące aktywnego starzenia i podejścia międzypokoleniowego”.

• Zaczynamy inicjatywę obywatelską w sprawie emerytur stażowych!

12052021staz- Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" podjęła decyzję o skorzystaniu z obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej w temacie emerytur stażowych - powiedział podczas konferencji prasowej Piotr Duda, przewodniczący Komisji Krajowej.

Przewodniczący “Solidarności” Piotr Duda poinformował podczas konferencji prasowej w imieniu Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" o działaniach jakie związek podejmie w sprawie postulatu emerytur stażowych. Zaprezentowano również logo pod hasłem “emerytura za staż”.

• Pracownicy niemedyczni szpitali z dodatkiem covidowym!

12052021nmedWielki sukces „S”!

Solidarność od wielu miesięcy zabiegała o wypłaty dodatku covidowego dla personelu niemedycznego szpitali. W końcu nadszedł wyczekiwany sukces. – Nie można przecież pomijać jednych kosztem drugich. Taki był zawsze postulat Solidarności. Jesteśmy związkiem zawodowym, który zrzesza wszystkich pracowników zarówno lekarzy, pielęgniarki, jak i pracowników obsługi, salowe. Bez wspólnej pracy i zaangażowania nie ma sukcesu – powiedziała Maria Ochman, przewodnicząca Sekretariatu Ochrony Zdrowia NSZZ „Solidarność”.

• 1 maja

010520211maja1 maja o godz. 8.30 w kościele p.w. Najświętszego Zbawiciela przy ul. Fredry w Poznaniu została odprawiona Msza św. w intencji ludzi pracy. Po Mszy św. zebrani przeszli pod pomnik Poznańskiego Czerwca 1956 r., gdzie zostały złożone kwiaty.

• Konkurs "Najaktywniejszy społeczny inspektor pracy"

09042015sip konkursOkręgowy Inspektorat Pracy w Poznaniu i Zarząd Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność” zapraszają do udziału w konkursie o tytuł: "Najaktywniejszy społeczny inspektor pracy".

Konkurs organizowany przez Państwową Inspekcję Pracy (www.pip.gov.pl) odbywa się na szczeblu okręgowych inspektoratów pracy. Celem konkursu jest promowanie najaktywniejszych społecznych inspektorów pracy w sferze ochrony pracy i praworządności w stosunkach pracy. Oczekiwanym rezultatem konkursu jest systematyczna poprawa stanu bezpieczeństwa pracy w zakładach.

• Deklaracja NSZZ "Solidarność" w języku ukraińskim i rosyjskim

solidarnoscSytuacja na rynku pracy jest bardzo dynamiczna, a w związku z tym pracodawcy coraz częściej decydują się zatrudniać pracowników zza wschodniej granicy Polski. Ramię w ramię pracują obok siebie Polacy, Ukraińcy, Białorusini i inni obcokrajowcy. Członkiem NSZZ ,,Solidarność’’ ma prawo być każdy pracujący, niezależnie od tego jakim legitymuje się obywatelstwem.