Filtr
  • Obchody 31 sierpnia w Pile

01092021pilaW dniu 31 sierpnia w oddziale Piła o godz. 09:00 rozpoczęła spotkanie Rada Oddziału Piła, która o godzinie 12:00 udała się z wiązanką na Rondo Solidarności gdzie wraz z mieszkańcami, członkami "Solidarności", stowarzyszeniami, Posłami RP, samorządowcami, prezydentem Piły i wicestarostą Piły, złożono wiązanki pod pamiątkowym obeliskiem.

• Święto Solidarności - program uroczystości

0608202131sierpniaOd 2005 r. dzień podpisania Porozumień Sierpniowych - 31 sierpnia - jest świętem państwowym - Dniem Solidarności i Wolności. Zarząd Regionu Wielkopolska zaprasza na obchody z okazji 41 rocznicy powstania „Solidarności”.

• Wywieś flagę

25082021wywies flage31 sierpnia 1980 roku to ważna dla nas wszystkich data - wtedy powstał Niezależny Samorządny Związek Zawodowy „Solidarność”.

Możemy ten Dzień Solidarności i Wolności uczcić w wyjątkowy sposób - wywieszając flagę „Solidarności”. Dzięki temu przypomnimy naszym rodzinom, sąsiadom, mieszkańcom Wielkopolski o wspólnej historii, z której mamy prawo być dumni.

• "Gwiazda Krzyża Strażackiego Wielkopolski"

solidarnoscW dniu 29 lipca br. w siedzibie Oddziału NSZZ "Solidarność" w Lesznie Przewodniczący Organizacji Oddziałowej NSZZ "S" Paweł Plewa wręczył "Gwiazdę Krzyża Strażackiego Wielkopolski" panu Prezydentowi Miasta Leszna Łukaszowi Borowiakowi oraz Przewodniczącemu Oddziału Regionu Wielkopolska w Lesznie Karolowi Pabisiakowi.

• Konkurs „Najaktywniejszy Społeczny Inspektor Pracy” rozstrzygnięty

09042015sip konkurs5 lipca br. wręczono nagrody i wyróżnienia w konkursie o tytuł „Najaktywniejszego Społecznego Inspektora Pracy”.

Okręgowa Komisja Konkursowa obradująca pod przewodnictwem Tomasza Gajdzińskiego, zastępcy okręgowego inspektora pracy w Poznaniu dokonała oceny Społecznych Inspektorów Pracy zgłoszonych do konkursu.  skład komisji weszli także przedstawiciele Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność”, Rady Województwa Wielkopolskiego OPZZ oraz Rady Wojewódzkiej Forum Związków Zawodowych.

• Solidarni z Białorusią

31082020sol31 sierpnia 2020 roku w 40. rocznicę Porozumień Sierpniowych Zarząd Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność” rozpoczął

„Społeczną, solidarnościową zbiórkę na rzecz Narodu Białoruskiego”

• Emerytura za staż

12052021staz7 lipca br. formalnie ruszyła obywatelska inicjatywa ustawodawcza „Emerytura za staż”. Zgodnie z postanowieniem Marszałek Sejmu Elżbiety Witek z dnia 30 czerwca br., która przyjęła wniosek o utworzeniu „Komitetu Obywatelskiego Inicjatywy Ustawodawczej ustawy o zmianie ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz zmianie niektórych ustaw” – można formalnie rozpocząć akcję zbiórki podpisów pod projektem NSZZ "Solidarność".

• Zmarł Marek Krasuski

zniczZ wielkim żalem przyjęliśmy wiadomość o śmierci naszego kolegi, Marka Krasuskiego, współzałożyciela i wieloletniego przewodniczącego organizacji zakładowej NSZZ "Solidarność" w Spółdzielni Mieszkaniowej "Osiedle Młodych" w Poznaniu.

• Uroczystość wręczenia Krzyży Wolności i Solidarności

17062021krzyzW dniu 16 czerwca 2021 r. w Poznaniu odbyła się uroczystość wręczenia odznaczeń Krzyż Wolności i Solidarności działaczom opozycji z terenu Wielkopolski i Ziemi Lubuskiej. Uroczystość, która odbyła się w Sali Białej poznańskiego Bazaru, prowadził dyrektor poznańskiego oddziału IPN dr hab. Rafał Reczek. W imieniu Prezydenta aktu dekoracji dokonał dr Jarosław Szarek Prezes Instytutu Pamięci Narodowej. Gratulacje od wojewodów przekazali Łukasz Krysztofiak – dyrektor Wydziału Polityki Społecznej Wielkopolskiego Urzędu Wojewódzkiego i Marek Budniak – doradca do spraw kombatantów i osób represjonowanych Wojewody Lubuskiego. Głos w imieniu odznaczonych zabrali Barbara Krawiec i Jerzy Majchrzak.

• 65. rocznica Poznańskiego Czerwca 1956 r.

070620212856Program obchodów 65. rocznicy Poznańskiego Czerwca'56