Przepaństwowienie ENEI (04.01.2011)

Strategia jaką przyjęło Ministerstwo Skarbu Państwa w sprawie prywatyzacji ENEI zagraża bezpieczeństwu energetycznemu państwa stwierdzili członkowie wielkopolskiej „S” w stanowisku przyjętym na posiedzeniu ZR.

Podczas obrad 3 stycznia Zarząd Regionu Wielkopolska ostro skrytykował działania rządu zmierzające do prywatyzacji spółki ENEA. Wyznaczenie terminu do wyłącznych negocjacji spółce Electricite de France S.A. jest próbą realizacji strategii sprzedaży ENEI obcemu państwu - napisano w Stanowisku przesłanym do premiera D. Tuska i ministra skarbu państwa A. Grada oraz wielkopolskich parlamentarzystów .

K. Słabolepszy z „S” w Enei wyjaśniał, że spółka Electricite de France, jest francuską firmą państwową. Przejęcie przez nią polskiej spółki energetycznej to nie jest prywatyzacja, lecz  „przepaństwowienie” polskiego majątku narodowego. Przeciwko temu protestują wszystkie struktury związkowe. „Decyzja dotycząca prywatyzacji ENEI musi uwzględniać takie kwestie jak: stabilność rynku zamówień dla polskiego górnictwa, zagwarantowanie racjonalnego poziomu cen energii pozwalającego na niezbędną modernizację energetyki oraz spełnienie wymogów w zakresie ochrony środowiska. Musi również uwzględniać interes pracowniczy” – przestrzega „S”.

Ponadto omawiano sytuację w innych zakładach pracy w Regionie Wielkopolska. Trwa dramat pracowników poznańskich ZNTK. W lutym minie rok od czasu, gdy pracownicy tego zakładu po raz ostatni otrzymali wypłatę. W sądach toczą się postępowania przeciwko władzom spółki o uregulowanie zaległych wynagrodzeń oraz o ogłoszenie upadłości zakładu. Napięta jest również sytuacja w Miejskim Ośrodku Pomocy Rodzinie. Pracownicy domagają się podwyżek płac. Od dwóch lat trwa spór zbiorowy. Efektów nie przyniosły wielokrotne spotkania z władzami miasta w obecności mediatora. W grudniu 2010 r. zakładowa „S” zdecydowała o zorganizowaniu akcji protestacyjnej. Placówki MOPR zostały oflagowane.