Likwidacja urzędów pocztowych (17.01.2011)

Stanowisko nr 2

Prezydium Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność”

w sprawie przekształceń w Poczcie Polskiej SA

z dnia 17 stycznia

Prezydium Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność” wyraża sprzeciw wobec planowanej likwidacji oraz przekształcenia w ajencje lub agencje znacznej liczby urzędów pocztowych w województwie wielkopolskim i w całym kraju. Likwidacji mają ulec placówki pocztowe zarówno w miastach jak i na wsiach.

Konsekwencją realizacji tych zamierzeń będzie likwidacja licznych miejsc pracy, często w środowiskach dotkniętych wysokim bezrobociem oraz poważne pogorszenie dostępności do usług świadczonych przez Pocztę Polską S.A. w ramach służby publicznej. Spowoduje to także marginalizację polskich usługodawców i przejęcie rynku usług pocztowych przez operatorów z większościowym udziałem obcego kapitału nastawionych przede wszystkim na zysk przy najmniejszym nakładzie kosztów.

Zdaniem Prezydium Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność” niedopuszczalne jest zrzucanie z siebie przez rządzących odpowiedzialności za funkcjonowanie kolejnej sfery usług publicznych, do których dostęp na równych zasadach gwarantuje Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej.