Koniec dramatu w ZNTK? (20.01.2011)

W lutym minie rok od czasu, kiedy pracownicy ZNTK w Poznaniu po raz ostatni otrzymali wynagrodzenie. Ich dramatyczną walkę o utrzymanie miejsc pracy wielokrotnie opisywaliśmy na łamach Solidarności Wielkopolskiej. Niestety, na razie nie udało się jej wygrać. Niedawno pojawiła się jednak szansa, że pracownicy otrzymają zaległe świadczenia.

Zarząd firmy i  kancelaria prawna reprezentująca pracowników ZNTK zawarły w tej sprawie porozumienie.

Pracodawca zobowiązał się, że do 15 lutego wypłaci wszystkie zaległe wynagrodzenia, nagrody jubileuszowe i świadczenia socjalne, tym samym stracą ważność pozwy złożone w sądzie pracy. Pracownicy wycofali z sądu wnioski  o ogłoszenie upadłości. W chwili otrzymania należnych pieniędzy  zostaną z nimi rozwiązane umowy o pracę za porozumieniem stron.