„Zapal znicz pamięci” – 24 października 2021 (21.10.2021)

21102021zniczSerdecznie zapraszamy do udziału w planowanej 24 października 2021 r. akcji medialno-edukacyjnej: „Zapal znicz pamięci". Uczcij pamięć przedstawicieli polskich warstw przywódczych, którzy zostali zamordowani na terenach II RP wcielonych w 1939 r. do III Rzeszy: w Wielkopolsce, regionie łódzkim, na Pomorzu, Kujawach i Górnym Śląsku. Zrób zdjęcie dokumentujące akcję i prześlij je na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.. Organizowana po raz trzynasty akcja jest wspólnym przedsięwzięciem Oddziałowych Biur Edukacji Narodowej IPN w Poznaniu, Gdańsku, Katowicach, Łodzi, Bydgoszczy oraz Radia Poznań i regionalnych rozgłośni Polskiego Radia.

W Poznaniu zachęcamy do wspólnego zapalenia znicza w Muzeum Martyrologii Wielkopolan - Forcie VII - pierwszym na terenie okupowanej Polski niemieckim obozie koncetracyjnym. Po krótkiej uroczystości organizowane jest zwiedzanie Fortu VII z przewodnikiem, następne o godz. 14.30. Tego dnia biletem wstępu do Muzeum będzie znicz.

Wszystkie informacje na temat akcji oraz materiały do pobrania (folder, grafika) znajdują się na stronie IPN, pod linkiem:

Poznaj historię ofiar, przeczytaj folder, obejrzyj spot i znajdź miejsce pamięci w swojej okolicy!