41. rocznica Porozumień Sierpniowych w Lesznie (06.09.2021)

06092021LesznoDwa dni przed oficjalnymi uroczystościami święta Solidarności i Wolności pojawiły się w Lesznie, a szczególnie wzdłuż ulicy Niepodległości flagi "Solidarności", które zostały wywieszone na zarówno na budynkach instytucji, jak i budynkach mieszkalnych.

31 sierpnia upamiętniono uroczystością, w której udział wzięli członkowie leszczyńskiej „Solidarności”, organizacje zakładowe NSZZ „Solidarność” oraz przedstawiciele rządu, parlamentu, samorządu, duchowieństwo, a także mieszkańcy Leszna składając wiązanki kwiatów i zapalając znicze pod Pomnikiem LUDZIOM SOLIDARNOŚCI na Skwerze im. Anny Walentynowicz.

Zebranych przed Pomnikiem przywitał Przewodniczący NSZZ „Solidarność” w Lesznie Karol Pabisiak, który mówił:

"Dla nas to święto szczególne. Ludzie, którzy wtedy strajkowali w Stoczni Gdańskiej i w całym kraju, mieli w sobie tyle siły, aby podpisać porozumienie. „Solidarność to jeden   drugim, nigdy jeden przeciw drugiemu” słowa te były w głowach strajkujących. Potrafili być razem i w konsekwencji doprowadzili do wywalczenia przez kraje bloku wschodniego, będącego pod jarzmem totalitaryzmu sowieckiego, wolności i zburzenia muru Berlińskiego.

Porozumienia Sierpniowe zostały zawarte między rządem PRL, a strajkującymi robotnikami. Zostały podpisane w różnym czasie w Szczecinie, Gdańsku, Jastrzębiu i Hucie Katowice. Za datę symboliczną przyjęto 31 sierpnia. To Dzień Solidarności i Wolności. Święto radosne, bo przecież odzyskaliśmy wolność.

Jak mówił święty Jan Paweł II - wolność nie jest nam dana, ale zadana. Każdego dnia musimy o tą wolność walczyć. W obrębie gospodarczym, ekonomicznym, w obrębie wiary oraz granic. Statut związkowy został zbudowany na społecznej nauce Kościoła Katolickiego, dziś i tą wolność się nam zabiera. Nie pozwolimy, non possumus, jak mówił prymas Wyszyński. Związek będzie o tą wolność walczył. Najlepiej jak będziemy to robili razem - solidarnie".

W czasie uroczystości Karol Pabisiak wręczył statuetkę Przyjaciela Solidarności Panu Janowi Pabierowskiemu za współpracę z Niezależnym Samorządnym Związkiem Zawodowym "Solidarność".

Przewodniczący otrzymał medal "Za wiarę i patriotyzm" od Prezesa Zarządu Krajowego Związku Piłsudczyków RP Generała Związku Stanisława Władysława Śliwy, z rąk Pana Jana Pabierowskiego.

Po zakończeniu uroczystości przed Pomnikiem przewodniczący leszczyńskiej „Solidarności” podziękował wszystkim za udział i zaprosił zebranych na spotkanie przy tradycyjnym chlebie ze smalcem i grillu do „UROCZYSKA NAD STAWEM” w Lubonii. Podczas biesiady odbył się konkurs z wiedzy o „Solidarności”. Zwycięzcy otrzymali nagrody ufundowane przez Region Wielkopolska NSZZ „Solidarność”, Krajowy Sekretariat Rolnictwa NSZZ "Solidarność", Instytut Pamięci Narodowej w Poznaniu, OM NSZZ "Solidarność" Oświaty i Szkolnictwa Wyższego w Lesznie.

Gratulujemy zwycięzcom.

Rozmowom i wspomnieniom nie było końca, podkreślano bardzo "rodzinny" charakter naszych spotkań.

31Leszno 31Leszno1 31Leszno2

bg