Nowy rocznik „Zeszyty Historyczne Solidarności Wielkopolskiej” (08.02.2021)

08022021zeszytUkazał się pierwszy numer rocznika „Zeszyty Historyczne Solidarności Wielkopolskiej”. Jest to pierwsze czasopismo poświęcone przede wszystkim historii NSZZ „Solidarność”, wypełniające lukę w poznaniu przeszłości Związku w Wielkopolsce.

Impulsem do podjęcia badań dotyczących tej tematyki była przypadająca, w 2020 roku, czterdziesta rocznica powstania „Solidarności”, pierwszego nie tylko w Polsce, ale całym bloku sowieckim Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego. Organizacji, która była związkiem zawodowym, ale także olbrzymim ruchem społecznym. Zatem to najwyższy czas, aby utrwalić historię Związku, zapisaną losami i działaniem konkretnych ludzi, którzy wówczas odważyli się jawnie rzucić wyzwanie systemowi komunistycznemu.

W szczególności kolejne numery Zeszytów mają przypomnieć i uhonorować tych, którzy aktywnie włączyli się w organizację Związku, tworząc komitety założycielskie, komisje zakładowe, komisje koła, którzy wchodzili w skład komisji rewizyjnych, byli delegatami na zakładowe, regionalne czy krajowe zebrania i zjazdy. Wielu z nich, jak się okazało, nosiło przysłowiową buławę w teczce, z którą chodzili przez lata do pracy. Nagle stawali się przewodniczącymi, przywódcami, którzy mają wpływ na wiele spraw, ale i odpowiadają przed tymi, którzy ich wybrali.
Pomimo upływu tylu lat od tamtych wydarzeń nie opracowano dotychczas wielu wątków z historii Związku w Wielkopolsce. Wiele lat zmarnowaliśmy, a to przez fałszywe przekonanie, że nie należy się chwalić, że to „styropian”, że to niepotrzebne kombatanctwo. Tymczasem spora grupa założycieli, działaczy już odeszła, większość pozostałych, aktywnych w tamtym okresie związkowców, znajduje się na zasłużonych emeryturach lub rentach. Ci zaś, którzy jeszcze pozostali, już szykują się do odejścia z pracy zawodowej. Dlatego tak ważne są świadectwa ówczesnych działaczy i szeregowych członków. Bez wspominania pamięć niknie, a nawet wietrzeje. Dlatego na łanach rocznika ukazał się Apel:

„Proces przywracania pamięci o pierwszym okresie w historii NSZZ „Solidarność” chcemy upowszechnić i przyspieszyć. Dlatego tak ważne jest dotarcie do ludzi, którzy mogą podzielić się wiedzą o przeszłości swojej organizacji zakładowej. Tak więc prosimy o kontakt wszystkich tych, którzy mają informacje o interesujących nas sprawach i ludziach oraz o podawanie wskazówek pozwalających na dotarcie do takich osób.[..]”

Czasopismo jest obecnie podzielone na sześć części – działów: Artykuły; Ludzie, którzy tworzyli „Solidarność”, Relacje – wspomnienia – archiwa, Dokumenty NSZZ „Solidarność”, Bibliografia „Solidarności” Wielkopolskiej oraz Varia.

Wydawcą „Zeszytów Historycznych Solidarności Wielkopolskiej” jest Zarząd Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność”, a pierwszy numer powstał we współpracy z poznańskim Oddziałem Instytutu Pamięci Narodowej.  (am)

*****

„Zeszyty Historyczne Solidarności Wielkopolskiej” można zakupić w cenie 15 zł w Dziale Organizacyjnym ZR w Poznaniu (ul. Metalowa 7, piętro I, pok. 15) u Katarzyny Brząkowskiej, tel. 61 853-08-60 w. 19, kom. 606 298 127.

*****

Zapraszamy do obejrzenia prezentacji pierwszego numeru "Zeszytów Historycznych Solidarności Wielkopolskiej": www.facebook.com

Ze względu na sytuację pandemiczną podczas zamkniętej prezentacji w siedzibie zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ Solidarność o incjatywie mówili: dyrektor poznańskiego oddziału IPN dr. hab. Rafał Reczek, przewodniczący wielkopolskiej Solidarności Jarosław Lange, redaktor naczelny „Zeszytów Historycznych Solidarności Wielkopolskiej" Arkadiusz Małyszka, Barbara Napieralska i Przemysław Zwiernik z zespołu redakcyjnego wydawnictwa.