Etiuda filmowa „Opowieść o Cnocie” (14.12.2020)

13122020balladaJak działacze opozycji demokratycznej utarli nosa polskiej bezpiece – film „Opowieść o Cnocie”.

W rocznicę wprowadzenia w Polsce stanu wojennego zachęcamy do obejrzenia etiudy filmowej o bohaterze podziemnej „Solidarności” Krzysztofie Cnotalskim.

To opowieść o drukowaniu i kolportowaniu podziemnych, nielegalnych materiałów w trudnym okresie stanu wojennego w Polsce. Opowieść o ucieczce działaczy podziemia przed śledzącymi ich funkcjonariuszami SB i zrealizowaniu przez nich własnej gry operacyjnej wymierzonej w komunistyczne organy bezpieczeństwa. „Opowieść o Cnocie” prezentuje wybrane epizody z działalności podziemnej Krzysztofa Cnotalskiego oraz pokazuje jego niezwykłe cechy charakteru.

Etiudę filmową stworzono w ramach projektu edukacyjnego dla młodzieży „Opowiem Twoją historię”, realizowanego przez: Fundację Sztuki i Edukacji Filmowej Sztuka Poznania, Oddziałowe Biuro Edukacji Narodowej IPN Oddział w Poznaniu, Zarząd Regionu NSZZ „Solidarność” Wielkopolska i Stowarzyszenie Scena Kultury.

Link YouTube:

ballada