39. rocznica wprowadzenia stanu wojennego (03.12.2020)

031220201312Dla wielu Polaków 13 grudnia 1981 r. to tragiczny dzień w powojennej historii Polski. Wojskowa Rada Ocalenia Narodowego, na czele z gen. Wojciechem Jaruzelskim, wprowadziła w Polsce stan wojenny. Tego dnia złamano nadzieje milionów Polaków i na wiele lat odsunięto szansę na demokratyczne przemiany. Stan wojenny przyniósł tysiącom osób i ich rodzinom wielkie cierpienie izolację w obozach internowania, uwięzienie, pozbawienie pracy, inne represje, zaś dziesiątki niewinnych straciły życie.

Ten tragiczny czas chcielibyśmy, jak co roku, uczcić w sposób doniosły, licznie gromadząc się w miejscach pamięci. Niestety, pandemia Covid-19 i w związku z nią wprowadzone przez rząd Rzeczypospolitej Polskiej obostrzenia sprawiają, że tegoroczne uroczystości będą zorganizowane w symbolicznej formule. Z uwagi na usankcjonowane ograniczenia dotyczące zgromadzeń publicznych, które na obecną chwilę dopuszczają udział w takim zgromadzeniu max. 5 osób, nie możemy Was - drodzy członkowie NSZZ "Solidarność" - oficjalnie zaprosić na tegoroczne obchody.

W tym roku delegacje Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ "Solidarność" 13 grudnia br. złożą kwiaty w miejscach pamięci w Wielkopolsce. W ciszy i skupieniu pochylimy głowy, oddając hołd i cześć bohaterom.

Jarosław Lange
Zarządu Regionu Wielkopolska
NSZZ Solidarność

Program obchodów:

Poznań:

Złożenie kwiatów:

godz. 8:30 Pomnik bł. ks. Jerzego Popiełuszki

godz. 9:00 Tablica Wojciecha Cieślewicza

godz. 9:20 Głaz Piotra Majchrzaka

godz. 9:40 Głaz o. Honoriusza

godz. 10:00 Tablica Ofiar Stanu Wojennego - Krużganki oo. Dominikanów

Złożenie kwiatów przez delegację Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ "Solidarność"

godz. 10:30 Pomnik Ofiar Czerwca 1956 r.

godz. 11:30 Msza Święta w Kościele oo. Dominikanów w Poznaniu

Piła:

Złożenie kwiatów przez delegację Oddziału Piła Regionu Wielkopolska NSZZ "Solidarność"

godz. 12:00 na Rondzie Solidarności przy pamiątkowym Obelisku

godz. 12:30 Msza Święta w Kościele pw. Świętej Rodziny w Pile

Leszno:

11.12.2020 roku:

Złożenie kwiatów przez delegację Oddziału Leszno Regionu Wielkopolska NSZZ ,,Solidarność

godz.10:00 Pomnik Ludziom Solidarności na skwerze Anny Walentynowicz

13.12. 2020 roku:

godz. 8:00 Msza Święta w Kościele NMP Niepokalanie Poczętej w Oporowie

Jarocin: