Odszedł nasz Kolega Remigiusz Kubiak (27.11.2020)

27112020RK23 listopada 2020 r. zmarł nasz Kolega, ś.p. Remigiusz Kubiak, który do Związku NSZZ "Solidarność" należał od października 1980 r.

Był człowiekiem ofiarnym, empatycznym i niezwykle życzliwym, niestrudzonym obrońcą zbiorowych i indywidualnych praw pracowniczych. Był zawsze człowiekiem dialogu. Jako Przewodniczący Związku brał udział w negocjacjach restrukturyzacyjnych w zakładzie pracy, uczestniczył w przemianach zachodzących w zakładzie pracy, bronił praw pracowniczych wszystkich zatrudnionych pracowników w swoim zakładzie pracy, dbał o uprawnienia pracownicze oraz o powiększenie ich zakresu.

Przez wiele lat był członkiem zarządu Międzyzakładowej Komisji Węzła PKP Leszno z ramienia Koła przy Oddziale Automatyki i Telekomunikacji PKP Leszno.

Od 1998 r. w nowo powstałym Zakładzie Infrastruktury Kolejowej w Lesznie został przewodniczącym Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność".

W wyniku restrukturyzacji w PKP Zakład Infrastruktury Kolejowej w Lesznie połączył się z zakładem w Ostrowie Wlkp. i od tego czasu do roku 2018 ś.p. Remigiusz Kubiak pełnił funkcję zastępcy przewodniczącego Organizacji Zakładowej NSZZ "Solidarność" i przewodniczącego Organizacji Wydziałowej w Lesznie.

W czasie swej działalności był także:

- członkiem rady Okręgowej Sekcji Kolejarzy w Poznaniu

- członkiem rady Sekcji Zawodowej Infrastruktury Kolejowej PKP PLK S.A.

- delegatem na Walne Zebrania Regionu Leszczyńskiego NSZZ "Solidarność".

Wiedział, że trzeba w kraju, w swoim mieście Rawiczu i w zakładzie coś zmieniać. Nie chciał by zwykli ludzie byli traktowani niegodnie. Rzucił się w wir pracy organicznej, budując Związek w PKP w Lesznie i Powiecie Rawickim.

Brał czynny udział w manifestacjach ogólnokrajowych (m.in. "Polityka wasza, bieda - nasza" przed gmachem Urzędu Rady Ministrów w Warszawie 20212 r.), w pikietach i protestach branżowych organizowanych przez Związek w obronie prawa pracy, w obronie służby zdrowia, oświaty, sanepidu, rolnictwa i w obronie pracowników PKP (m.in. manifestacja w Ostrowie Wlkp. "WAGON" S.A.), angażował się i zawsze wspierał inne branże. Zaangażowany w życie Związku, gotowy pomagać i służyć innym. Uczestniczył i udzielał się w pracach dotyczących uroczystości patriotycznych i związkowych.

Chorąży, zawsze pełnił honorową asystę sztandaru NSZZ "Solidarność".

Od początku do końca był Związkowcem. Kochał Związek, dla Niego pracował, nigdy o Nim nie zapomniał.

Z wielkim bólem i żalem żegnamy naszego Kolegę, będzie nam Go bardzo brakowało.

Wieczny odpoczynek racz Mu dać Panie.

RK   RK p