Święto Solidarności - program uroczystości (25.08.2021)

0608202131sierpniaOd 2005 r. dzień podpisania Porozumień Sierpniowych - 31 sierpnia - jest świętem państwowym - Dniem Solidarności i Wolności. Zarząd Regionu Wielkopolska zaprasza na obchody z okazji 41 rocznicy powstania „Solidarności”.

Program uroczystości

Poznań

28 sierpnia - sobota

godz. 14.00 – XIII Parada Motocyklowa na ulicach Poznania. Start – pl. Adama Mickiewicza.

Podobnie jak w latach poprzednich liczymy na przyjazd ponad 400 maszyn. Parada będzie otwarta, nie zamykamy się na określone typy motocykli. Zapraszamy zrzeszonych i niezrzeszonych.

Dla uczestników parady będzie czekał posiłek, a dla "plecaków" dodatkowo coś na ochłodę :)

Oczywiście będą chusty parady i kubki.

Czas przejazdu około 1 godziny.

Przejazd po mieście został oficjalnie zgłoszony. Bezpieczeństwo zapewnią służby porządkowe.

START godz. 14.00 - Plac im. Adama Mickiewicza

Trasa przejazdu: start - Plac Mickiewicza, ul. Wieniawskiego, ul. Fredry, al. Niepodległości, ul. Solna, ul. Wyszyńskiego, Rondo Śródka, ul. Jana Pawła II, ul. Baraniaka, ul. Chartowo, Rondo Żegrze, ul. Hetmańska, ul. Reymonta, Rondo Jeziorańskiego, ul. Przybyszewskiego, ul. Żeromskiego, ul. Witosa, al. Solidarności, Rondo Solidarności, al. Solidarności, ul. Witosa, ul. Wojska Polskiego, ul. Golęcińska, ul. Koszalińska 15. Meta - SCOUT CAMP Poznań.

13parada poprawiony

godz. 17.00  - Msza św. w kościele oo. Dominikanów

godz. 18.30  - uroczystości przy pomniku Poznańskiego Czerwca 1956 r.

31 08 2021

Piła

31 sierpnia - wtorek

godz.12:00 - składanie wiązanek na Rondzie Solidarności przy pamiątkowym Obelisku

godz. 13:00 - spotkanie uczestników w siedzibie Oddziału na kawie i ciastku

Jarocin

31 sierpnia - wtorek

godz. 13.00 - Msza św. w kościele pod wezwaniem św. Marcina w Jarocinie. Po mszy złożenie kwiatów pod pomnikiem Solidarności.

Leszno

31 sierpnia - wtorek

godz. 10.00  - uroczystości przy pomniku "LUDZIOM SOLIDARNOŚCI" na Skwerze im. Anny Walentynowicz (Rondo Solidarności) - złożenie kwiatów i zapalenie zniczy

godz. 11.00 – Piknik Solidarności - "UROCZYSKO NAD STAWEM"