35-lecie NSZZ "Solidarność"

21082015plakat31 sierpnia 1980 r. powstał pierwszy w powojennej Polsce Niezależny Samorządny Związek Zawodowy „Solidarność”.

Od 2005 r. rocznica podpisania Porozumień Sierpniowych to święto państwowe - Dzień Solidarności i Wolności. Zostało ustanowione przez Sejm dla upamiętnienia historycznego zrywu Polaków do wolności i niepodległości, który zapoczątkował proces upadku komunizmu i wyzwolenia narodów Europy Środkowej i Wschodniej.

Zarząd Regionu Wielkopolska zaprasza do udziału w uroczystościach organizowanych dla uczczenia tego wydarzenia.

Program uroczystości:

Poznań

- 30 sierpnia 2015 r.

godz. 10.00 - 18.00 - IV Turniej z okazji Dnia Solidarności i Wolności, boisko Młodzieżowego Domu Kultury nr 1 przy ul. Droga Dębińska 21 w Poznaniu.

godz. 11.00 - XXIII Szachowy Turniej Solidarności w grze błyskawicznej, Klub "Raszyn", ul. Rynarzewska 9. Zapisy od 9.30.

- 31 sierpnia 2015 r.  godz. 17.00 - Msza św. w kościele oo Dominikanów. Po Mszy św. przejście pod Pomnik Poznańskiego Czerwca 1956.

Około godz. 18.00 składanie kwiatów.

- 5 września 2015 r.  godz. 15.00 - VIII Parada Motocyklowa.

Leszno

28 sierpnia 2015 r.  - uroczyste posiedzenie Rady Oddziału z wyróżnieniem zasłużonych działaczy związkowych, następnie biesiada związkowa.

- 31 sierpnia 2015 r. - złożenie wiązanek pod Obeliskiem 1980 r.

Piła

31 sierpnia 2015 r. godz. 12.00 - złożenie wiązanek na  Rondzie  Solidarności w Pile  przy  pamiątkowej  tablicy. W uroczystości wezmą udział przedstawiciele Organizacji, władze  miasta i powiatu, stowarzyszenia  pozarządowe i parlamentarzyści,

godz. 13.00 - spotkanie w siedzibie Oddziału Piła

godz. 18.00 - Msza  Św. w kościele  pw. Świętej  Rodziny, w intencji  Ojczyzny  i Ludzi Pracy od pilskiej Solidarności.

- 5 września 2015 r. - Piknik Rodzinny w Pstrągarni w Krępsku połączony ze spływem kajakowym rzeką Rurzycą (Szlak Papieski), zorganizowany wspólnie przez Oddział Piła, Organizację  Zakładową PHILIPS, Stowarzyszenie  Zapomniani  Niepokorni  i  Porozumienie  Samorządowe.

Śrem

- 29 sierpnia 2015 r.- piknik „Łączy Nas Solidarność".

- 31 sierpnia 2015 r. - Msza św. i złożenie kwiatów pod tablicą upamiętniającą 35 lecie powstania „Solidarności" (Aleja „Solidarności").

Do pobrania:

Mapka - organizacja ruchu w Gdańsku  podczas festynu "SOLIDARNOŚĆ POKOLEŃ"

PLAKAT 35 smallPLAKAT IVTurniejVIIIPARADA smallszachy