Filtr
  • Finał XI Edycji Konkursu „Pracodawca Przyjazny Pracownikom”

20032019ppp"Uczciwe warunki pracy i płacy, uczciwe traktowanie pracowników i pracodawcy przez pracowników ma znaczenie absolutnie fundamentalne. To papierek lakmusowy nowoczesnej, dobrze rozwijającej się gospodarki, a w efekcie nowoczesnego, dobrze rozwijającego się i, mam nadzieję, coraz silniejszego państwa" – mówił Prezydent Andrzej Duda podczas uroczystości wręczenia wyróżnień w XI edycji konkursu „Pracodawca Przyjazny Pracownikom”.

• Protest w małopolskim kuratorium

13032019protestTrzeci dzień nauczyciele okupują małopolskie kuratorium oświaty w Krakowie. Dzisiaj wsparła ich wielkopolska Sekcja Oświaty NSZZ Solidarność i władze wielkopolskiej "Solidarności". Na miejscu są przewodniczący Regionu Wielkopolska NSZZ "Solidarność" Jarosław Lange, Izabela Lorenz - Sikorska oraz Krzysztof Wojciechowski z Międzyregionalnej Sekcji NSZZ "Solidarność" Pracowników Oświaty i Wychowania Wielkopolska. Przedstawiciele wielkopolskiej "Solidarności" złożyli listy z poparciem dla akcji i pozostają na miejscu protestu.

• Konkurs na murale poświęcone historii "Solidarności"

12032019perspektywaOficjalnie został otwarty konkurs na murale poświęcone historii "Solidarności" jakie mają powstać na wieżowcach wzdłuż alei Solidarności w Poznaniu. Konkurs ogłoszono dzisiaj, 12 marca 2019 r., podczas specjalnej konferencji prasowej w której uczestniczyli: Jan Marciniak – Prezes Zarządu PSM Winogrady w Poznaniu, prof. dr hab. Andrzej Zdanowicz prof. zw. UAP - przedstawiciel Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu, Arkadiusz Bujak – przedstawiciel Rady Osiedla Wichrowe Wzgórze, Jarosław Lange przewodniczący Region Wielkopolska NSZZ Solidarność, Janusz Pałubicki były przewodniczący Wielkopolskiej Solidarności, historyk sztuki ,działacz opozycyjny w okresie PRL, Patryk Trząsalski zastępca przewodniczącego

...
  • Zamordowani z rozkazu Stalina

06032019PoznanW Poznaniu oddano hołd polskim oficerom

5 marca 1940 roku władze Związku Radzieckiego wydały wyrok na 22 tys. Polaków internowanych w sowieckich obozach. Mordu dokonano m. in. w Katyniu. W niedzielę w Poznaniu odbyły się uroczystości upamiętniające pomordowanych.

• Narodowy Dzień Żołnierzy Wyklętych - Jarocin

06032019wykleciZ udziałem asysty wojskowej jarocińskiego 16 Batalionu Remontu Lotnisk oraz harcerzy z Hufca im. Lotnictwa Polskiego obchodzono 1 marca Dzień Żołnierzy Wyklętych w Jarocinie. Uroczystość odbyła się pod pomnikiem przy Al. Niepodległości.

• Piła - obchody Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych

03032019pilaJak co roku „Solidarność” oddziału w Pile aktywnie wzięła udział w siódmych obchodach Dnia Żołnierzy Wyklętych.

1 marca na zaproszenie Prezesa Zarządu Radia Poznań uczestniczyliśmy w koncercie Pawła Piekarczyka i Leszka Czajkowskiego, zorganizowanym z okazji Narodowego Dnia Żołnierzy Wyklętych.

• Tropem Wilczym. Bieg Pamięci Żołnierzy Wyklętych

18022019tropWielkopolska Solidarność objęła patronatem medialnym imprezę "Tropem Wilczym. Bieg Pamięci Żołnierzy Wyklętych". Ideą biegu jest oddanie hołdu żołnierzom polskiego podziemia antykomunistycznego i antysowieckiego działającego w latach 1944 – 1963 w obrębie przedwojennych granic RP oraz popularyzacja wiedzy na ten temat. W 2013 roku grupa pasjonatów i działaczy społecznych postanowiła zorganizować „Tropem Wilczym. Bieg Pamięci Żołnierzy Wyklętych” w lesie koło Zalewu Zegrzyńskiego.

• Gratulacje!

26022019pppPoznańskie Zakłady Zielarskie "Herbapol" S.A., Ardagh Glass S.A. w Gostyniu oraz Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji Sp. z o.o. w Lesznie to wielkopolscy laureaci konkursu "Pracodawca Przyjazny Pracownikom".

• Najpilniejsze sprawy pracowników będą załatwione

26022019PDW poniedziałek, w siedzibie Prawa i Sprawiedliwości przy ul. Nowogrodzkiej odbyło się spotkanie pomiędzy najwyższymi władzami PiS i przedstawicielami NSZZ Solidarność. Po stronie partii rządzącej w rozmowach udział wzięli prezes Jarosław Kaczyński, premier Mateusz Morawiecki oraz ministrowie: pracy i polityki rodzinnej Elżbieta Rafalska, edukacji Anna Zalewska, spraw wewnętrznych Joachim Brudziński i sekretarz stanu w ministerstwie energii Grzegorz Tobiszowski. Ze strony Solidarności stawiło się ścisłe prezydium ogólnopolskiego sztabu protestacyjno-strajkowego z Przewodniczącym Piotrem Dudą na czele, który po ponad dwugodzinnym spotkaniu pytany przez portal Tysol.pl

...
  • Piła - szkolenie dla Społecznych Inspektorów Pracy

22022019szkolenie PilaW dniach 21 i 22 lutego w siedzibie Oddziału Piła odbyło się dwudniowe szkolenie dla Społecznych Inspektorów Pracy.

W szkoleniu wzięło udział 35 przedstawicieli organizacji Oddziału Piła. Szkolenie podzielone na panele tematyczne prowadziło sześciu przedstawicieli Okręgowego Inspektoratu Pracy w Poznaniu - Oddział Piła. Dziękujemy uczestnikom szkolenia za udział oraz Inspektorom i Prawnikom PIP Oddział Piła za przygotowanie i poprowadzenie szkolenia. Zapraszamy do udziału w kolejnych szkoleniach i spotkaniach Oddziałowego Klubu SIP.