Filtr
  • Karol Pabisiak uhonorowany

09102018order- Wszystko zawdzięczam NSZZ „Solidarność", bo to ona umożliwia mi działania patriotyczne, historyczne i społeczne – podkreśla Karol Pabisiak, odznaczony przez Prezydenta Andrzeja Dudę Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski.

• Pilnie potrzebna krew dla Rafała

04102018krewRafał Czekała, pracownik firmy Clavey Maintenance Service Sp. z o.o, uległ wypadkowi komunikacyjnemu. Przeszedł już jedną operację, czekają go jeszcze trzy. Koniecznie potrzebna jest krew. Można ją oddać w dowolnym punkcie krwiodawstwa podając imię i nazwisko Rafała oraz Szpital w Puszczykowie.

• Nie żyje nasz kolega Jarosław Wilner

29092018JWBył przewodniczącym Zarządu Regionu Wielkopolska Południowa NSZZ "Solidarność". W piątek 28 września zginął tragicznie w wypadku samochodowym.

• Podziękowania

25092018oswiataW imieniu pracowników administracyjno-obsługowych i nauczycieli bardzo serdecznie dziękuję organizacjom związkowym i sekcjom, które wsparły protest pracowników oświaty. Wasza obecność przed Ministerstwem Edukacji Narodowej, 15 września br. , jest dla nas bardzo ważna z wielu powodów a najważniejszym jest doświadczenie solidarności w „Solidarności”. Cieszymy się, że postulaty dotyczące wynagrodzeń, ale także warunków nauki i pracy, zyskały tak duże poparcie innych branż. Dziękujemy i deklarujemy, że gdybyśmy byli potrzebni możecie na nas liczyć.

• Zmiany w regulaminie bez zgody Związku

solidarnosc„Solidarność’’ w Solarisie sprzeciwia się jednostronnemu wprowadzeniu przez pracodawcę zmian do Regulaminu Pracy w zakresie monitoringu wizyjnego.

• Uwaga konkurs! Pomnik Wdzięczności w naszych sercach

24092018konkursJuż po raz kolejny Stowarzyszenie Społeczny Komitet Odbudowy Pomnika Wdzięczności w Poznaniu zaprasza dzieci i młodzież do udziału w konkursie, którego mottem jest Pomnik Najświętszego Serca Pana Jezusa. W tym roku hasło konkursu brzmi: „Pomnik Wdzięczności w naszych sercach i umysłach. Dziękujemy za 100 lat niepodległości naszej Ojczyzny”.

• „Protestujemy, ale ratujemy”

20092018kspch- Dobrze, że przyjechaliście upominać się o swoje prawa. Jesteśmy tu z wami, bo jesteśmy solidarni, jesteśmy Solidarność, jesteśmy związkiem dialogu, który negocjuje i rozmawia. Dzisiejsza pikieta jest rodzajem nacisku, jeśli ze strony pracodawcy nie będzie dialogu, to zorganizujemy dużo większy strajk – zapewnił Mirosław Miara, przewodniczący Krajowego Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność.

• Rabaty na stacjach paliw LOTOS dla członków Związku

17092018lotos kartaNSZZ „Solidarność” podpisał porozumienie z LOTOS, które umożliwi członkom posiadającym elektroniczną legitymację członkowską (ELC) zakup paliwa z rabatem.

• Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę

Pielgrzymka 2018Koleżanki i koledzy,

Tradycyjnie, w trzecią niedzielę września członkowie NSZZ „Solidarność” udają się do Częstochowy z Pielgrzymką Ludzi Pracy. Tegoroczne spotkanie ma charakter wyjątkowy, bo odbywa się w roku stulecia odzyskania niepodległości przez Polskę.

• 38. rocznica Porozumień Sierpniowych w Lesznie

07092018lesznoObchody Dnia Solidarności i Wolności w Lesznie upamiętniono uroczystością, w której udział wzięli członkowie leszczyńskiej „Solidarności”, organizacje zakładowe NSZZ „Solidarność”, oraz przedstawiciele rządu, parlamentu, samorządu, duchowieństwo, mieszkańcy Leszna składając wiązanki kwiatów i zapalając znicze pod Pomnikiem LUDZIOM SOLIDARNOŚCI na Skwerze im. Anny Walentynowicz.