Filtr
  • 7. PKO Półmaraton Solidarności w Lublinie

11062019polmaraton1 czerwca 2019r. biegacze NSZZ Solidarność Region Wielkopolska, w składzie Grzegorz Jezierski, Krzysztof Aleksandrowicz, Adrian Łukasik i Adam Miczyński, reprezentowali nasz Region podczas 7. PKO Półmaraton Solidarności w Lublinie. Największe nadzieje na sukces sportowy pokładane były w Grzegorzu, który wrócił do biegania po kilkumiesięcznej przerwie spowodowanej kontuzją. Obecna forma Grzegorza pozwoliła na zajęcie 2. miejsca w kategorii wiekowej oraz na uplasowanie się tuż za podium w kategorii Członków Solidarności – gratulacje!

• Nie może zabraknąć „Solidarności”

21052019SwietoMetropolita Warszawski Kardynał Kazimierz Nycz zaprasza 2 czerwca członków Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność” na Święto Dziękczynienia do Świątyni Opatrzności Bożej w Warszawie. Tegoroczne hasło brzmi: „Dziękujemy za wielkich pasterzy – Jana Pawła II i Prymasa Wyszyńskiego”.

• Zaproszenie na konferencję

21052019konferencjaOkręgowy Inspektor Pracy   Poznaniu oraz Dyrektor Urzędu Dozoru Technicznego oddział w Poznaniu zaprasza do udziału w konferencji na temat KWALIFIKACJE ZAWODOWE FILAREM BEZPIECZEŃSTWA - dodatkowe uprawnienia kwalifikacyjne do obsługi maszyn i urządzeń w świetle ostatnich zmian przepisów.

• Żółta kartka dla Zarządu Poczty Polskiej

13052019protestPP6 maja w Poczcie Polskiej rozpoczęła się akcja protestacyjna „Żółta kartka dla Zarządu”. Pracownicy założyli żółte kamizelki, do których przypięli znaczki z napisami: „Żądamy podwyżek wynagrodzeń”.

• Konkurs "Najaktywniejszy społeczny inspektor pracy"

sip konkursOkręgowy Inspektorat Pracy w Poznaniu i Zarząd Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność” zapraszają do udziału w konkursie o tytuł: "Najaktywniejszy społeczny inspektor pracy".

Konkurs organizowany przez Państwową Inspekcję Pracy (www.pip.gov.pl) odbywa się na szczeblu okręgowych inspektoratów pracy. Celem konkursu jest promowanie najaktywniejszych społecznych inspektorów pracy w sferze ochrony pracy i praworządności w stosunkach pracy. Oczekiwanym rezultatem konkursu jest systematyczna poprawa stanu bezpieczeństwa pracy w zakładach.

• Honorowy Obywatel Miasta Leszna

07052019LesznoRada Miasta Leszna przyjęła Uchwałę nr VIII/117/2019 w sprawie nadania Honorowego Obywatelstwa Miasta Leszna Panu Karolowi Pabisiakowi. Tytuł ten został oficjalnie wręczony podczas obchodów Święta Konstytucji w Lesznie.

• Pracownicze Plany Kapitałowe

06052019ppk1 4Pracownicze Plany Kapitałowe (PPK) są powszechnym i dobrowolnym systemem długotrwałego oszczędzania dla pracowników. PPK zostały uregulowane prawnie w Ustawie o Pracowniczych Planach Kapitałowych, która weszła w życie z dniem 1 stycznia 2019 r.

• 1 maja

1maja1 maja o godz. 8.30 w kościele p.w. Najświętszego Zbawiciela przy ul. Fredry w Poznaniu została odprawiona Msza św. w intencji ludzi pracy. Po Mszy św. zebrani przeszli pod pomnik Poznańskiego Czerwca 1956 r., gdzie zostały złożone kwiaty.

• Rozmowa z Jarosławem Lange, przewodniczącym RRP

30042019rrpZ Jarosławem Lange, przewodniczącym Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ ,,Solidarność” i przewodniczącym Rady Rynku Pracy na lata 2019-2023 rozmawia Anna Dolska.

Zostałeś wybrany przewodniczącym Rady Rynku Pracy. Organu, który na mocy ustawy zastąpił w 2014 r. dotychczasową Naczelną Radę Zatrudnienia. W jakim stopniu Rada na wpływ na decyzje ministerstwa pracy?

• Protest oświaty zawieszony – spór zbiorowy trwa

29042019oswiataTrwający przez blisko 3 tygodnie (od 8 do 27 kwietnia) strajk nauczycieli sparaliżował szkolnictwo niemal w całej Polsce. 25 kwietnia - na tydzień przed maturami i w przeddzień rozpoczęcia oświatowego okrągłego stołu - ZNP ogłosił zawieszenie strajku nie uzyskując niczego.

Decyzję o zawieszeniu strajku podjęła 26 kwietnia Komisja Międzyzakładowa Pracowników Oświaty i Wychowania Region Wielkopolska NSZZ „Solidarność” podkreślając jednocześnie, że spór zbiorowy z rządem trwa nadal.