Filtr
  • 36 rocznica wprowadzenia stanu wojennego

271120171312Chociaż stan wojenny ogłoszono w Polsce 13 grudnia 1981 r. zamysł jego wprowadzenia pojawił się już podczas lipcowych strajków 1980 r., których głównym ogniskiem była Lubelszczyzna. Wówczas władza postanowiła stworzyć podstawy prawne do zdławienia oporu społecznego. Rozlanie się fali strajków najpierw na Wybrzeże, a wkrótce na cały kraj utwierdziło ją w tym przekonaniu.

• "Weekend Cudów" za nami

11122017szlachetna8 milionów Polaków doświadcza ubóstwa i wykluczenia społecznego. Prawie połowa osób niepełnosprawnych deklaruje, że nie starcza im pieniędzy na jedzenie. Co czwarty samotny rodzic z powodu braku pieniędzy nie wykupuje lekarstw dla dzieci. Kilka minut po 22, w miniony piątek na profilu Szlachetnej Paczki na Facebooku ogłoszono, że liczba rodzin, które nie zostały wybrane przez darczyńców wynosi ,"0". Od 17 lat Szlachetna Paczka mobilizuje tysiące osób do mądrego pomagania, bo pomoc udzielana jest tym, którzy nie zmarnują tego wysiłku.

• Akcja Szlachetna Paczka w oddziale Piła zakończona sukcesem

11122017szlachetna pilaRegionalna Sekcja Pracowników Leśnictwa w Pile NSZZ Solidarność oraz Zarząd Regionu Wielkopolska oddział w Pile NSZZ Solidarność wzięli udział w akcji Szlachetna Paczka!!!

• Klauzule społeczne – stosowane!

solidarnoscNa Sesji Rady Miejskiej Leszna w dniu 30 listopada 2017 r. Radni przyjęli Uchwałę oczekującą od Prezydenta Miasta Leszna Łukasza Borowiaka stosowania w zamówieniach publicznych tzw. klauzul społecznych.

• Negocjacje płacowe w VWP ze Związkiem Zawodowym „Solidarność” zakończone

06122017vwNegocjacje płacowe między Volkswagen Poznań i Związkiem Zawodowym „Solidarność” zakończyły się pomyślnie. Zawarte porozumienie obejmuje, oprócz podwyżek, również premie, bonus jubileuszowy oraz realizację większości z 11 postulatów wysuniętych przez związek zawodowy.

• Wspólna reprezentacja „S” w spółkach energetycznych

30112017energetykaW dniach 27-28 listopada br., z inicjatywy Przewodniczącego „S” w Gaz-Systemie Piotra Łusiewicza odbyło się spotkanie przedstawicieli organizacji zakładowych NSZZ „Solidarność” działających w Spółkach Skarbu Państwa przyporządkowanych Pełnomocnikowi Rządu ds. Strategicznej Infrastruktury Energetycznej.

• Jest porozumienie w Solarisie

27112017solaris24 listopada 2017 r. zakończono - trwający od października br. - spór zbiorowy w Solaris Bus & Coach S.A.

Mając na względzie zapewnienie stabilnego rozwoju przedsiębiorstwa strony wypracowały porozumienie zakładające wzrost wynagrodzenia zasadniczego na lata 2018 i 2019. Porozumienie zakłada częściowe zróżnicowanie wzrostu wynagrodzeń ze względu na warunki pracy m.in. pracę w warunkach szkodliwych, pracę w systemie zmianowym, i tak np. płaca zasadnicza pracownika produkcji wzrośnie w ciągu dwóch lat średnio o około 13%.

• Sekcja Młodych przygotowuje Szlachetną Paczkę!!!

szlachetnaSekcja Młodych po raz trzeci uruchamia zbiórkę darów serca dla potrzebującej rodziny. Chcemy poprzez Wolontariuszy dotrzeć do rodziny w trudnej sytuacji materialnej. Potrzebująca rodzina opowiadaja o swojej trudnej sytuacji wolontariuszom, spotkanym po raz pierwszy w życiu, a darczyńcy z pasją przygotowują konkretną pomoc dla nieznajomych i spełniają ich marzenia! Przed nami długo wyczekiwany czas pełen przeżyć, emocji, radości i po prostu piękna – PRZYGOTOWANIE SZLACHETNEJ PACZKI!

• Mediacje, jako sposób rozwiązywania sporów

20112017mediacjePodpisaniem porozumienia dotyczącego mediacji pracowniczych zakończyła się konferencja pt. „Perspektywy mediacji w stosunkach pracy w Wielkopolsce”, która w piątek 17 listopada 2017 r.  odbyła się na wydziale Prawa i Administracji UAM w Poznaniu. Organizatorami konferencji  byli: Zarząd Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność”, Pracodawcy RP Wielkopolska oraz Wielkopolska Izba Przemysłowo-Handlowa, a patronat nad nią objęło Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

• Zaproszenie na konferencję

14112017konferencjaPrzewodniczący Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność  – Jarosław Lange,
    Prezes Pracodawców RP – Wielkopolska – Tomasz Działyński
    oraz Prezydent Wielkopolskiej Izby Przemysłowo-Handlowej – Wojciech Kruk,