Filtr
  • Życzenia Świąteczne

18122018Swieta

Sacrum Świąt Bożego Narodzenia związane jest z Miłością.

Tą Miłością, która nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą.

Wówczas wypełniamy nasze wnętrze radością, uśmiechem, empatią, dobrym słowem.

Wplatając w ten sposób  do naszej

...
  • Urodził się w Wielkopolsce, poległ na Śląsku

16122019Pacyfikacja kopalni Wujek - tragiczna też dla Wielkopolan.

Trzy dni po wprowadzeniu stanu wojennego komunistyczne władze krwawo spacyfikowały katowicką kopalnię Wujek. Poległo dziewięciu górników, wśród nich Zenon Zając. Pochodził z Wielkopolski, z Cegielska koło Rostarzewa. Miał 22 lata. Bliscy i przyjaciele do dziś nie mogą pogodzić się z jego śmiercią.

• 38 rocznica wprowadzenia stanu wojennego

13122019Zarząd Regionu Wielkopolska NSZZ "Solidarność" zaprasza na obchody 38. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego.

• Rada Oddziału Piła NSZZ „Solidarność” zakończyła akcję „Szlachetna Paczka”

09122019szlachetnaWIELKIE PODZIĘKOWANIA dla Organizacji i Członków Związku Oddziału za pomoc i wsparcie. Dzięki Waszym dobrym sercom, zrozumieniu i zaangażowaniu po raz kolejny Naszej Solidarności udało się pomóc potrzebującym wsparcia rodzinom. W tym roku uśmiech na ustach i ciepło w serduszkach pojawiło  się dzięki Waszej pomocy w dwóch rodzinach wybranych przez Radę Oddziału Piła. DZIĘKUJEMY, DZIĘKUJEMY, DZIĘKUJEMY.

• Solidarność spotkała się z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi

09122019MRiRWW dniu 6 grudnia br. w Lesznie w sali konferencyjnej Hotelu Sandro Silver odbyło się spotkanie Krajowego Sekretariatu Rolnictwa NSZZ "Solidarność" oraz Regionalnej Sekcji Rolnictwa NSZZ "Solidarność" Regionu Wielkopolska NSZZ "Solidarność" (organizatorów spotkania) z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Janem Krzysztofem Ardanowskim i Dyrektorem Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Grzegorzem Piętą. Obecni byli również Prezesi Zarządu Spółek należących do KOWR z całego kraju (tam gdzie funkcjonują Organizacje Zakładowe NSZZ "Solidarność").

• PIP i NSZZ "Solidarność" wyróżnili dobrych pracodawców

28112019dp„Pracodawca – organizator pracy bezpiecznej”.

Na Zamku Królewskim w Warszawie 26 listopada 2019 r. odbyła się uroczystość wręczenia Nagrody im. Haliny Krahelskiej oraz nagród w XXVI edycji konkursu „Pracodawca – organizator pracy bezpiecznej”. Wręczono także Nagrodę Głównego Inspektora Pracy w konkursie „Najaktywniejszy Społeczny Inspektor Pracy”. Pracodawcy odebrali także dyplomy gratulacyjne i nagrody przyznane przez partnerów społecznych z NSZZ Solidarność.

• Konkurs "Najaktywniejszy Społeczny Inspektor Pracy" rozstrzygnięty

28112019nsipUroczyste wręczenie Honorowych Odznak „Za Zasługi dla Ochrony Pracy”, wręczenie nagród i wyróżnień pracodawcom uczestniczącym w XXVI edycji ogólnopolskiego konkursu „Pracodawca – organizator pracy bezpiecznej” oraz nagród i wyróżnień w konkursie o tytuł „Najaktywniejszego Społecznego Inspektora Pracy”, były głównymi wydarzeniami podczas uroczystego podsumowania działalności prewencyjnej Okręgowego Inspektoratu Pracy w Poznaniu w 2019 r. W uroczystej gali zorganizowanej 22.11.2019 r. w Kolegium Rungego w Poznaniu uczestniczył Dariusz Mińkowski, Zastępca Głównego Inspektora Pracy, który odczytał list skierowany do uczestników uroczystości przez Wiesława Łyszczka, Głównego Inspektora Pracy, oraz wręczył przyznane przez Głównego Inspektora Pracy Odznaki Honorowe „Za Zasługi dla Ochrony Pracy”.

...
  • Dla Rodaków na Wileńszczyźnie

25112019WilnoWielkopolska Solidarność od wielu lat współpracuje z poznańskim oddziałem Towarzystwa Miłośników Wilna i Ziemi Wileńskiej. W tym roku po raz kolejny włączamy się w akcję zbierania darów, które na początku grudnia zostaną zawiezione do polskich szkół i przedszkoli w Wilnie, Duksztach Pijarskich, Mejszagole, Kolonii Wileńskiej, Rzeszy oraz do Hospicjum im. bł. ks. Michała Sopoćki założonego w Wilnie przez polską siostrę zakonną Michaelę Rak.

• Cały czas jesteśmy gotowi do rozmów

25112019SBCAlbertem Wojtczakiem, przewodniczącym Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” w Solaris Bus&Coach SA rozmawia Anna Dolska

Przed tygodniem pod siedzibą Solarisa pikietowało kilkaset osób. Czy to oznacza, że nie ma już pola do negocjacji?

- Jesteśmy cały czas skłonni negocjować, jednak przyszedł moment, kiedy rozmowy nie posuwały się naprzód, musieliśmy więc użyć innych środków, by pokazać pracodawcy, że nie ustąpimy w dążeniu do realizacji naszych postulatów.

• Wspieramy Kolegów z SOLARIS BUS & COACH S.A.

15112019solarisPikieta odbędzie się 16 listopada (sobota) br. o godz. 12:00 przed siedzibą firmy Solaris Bus & Coach S.A. w Bolechowie. Pikieta jest organizowana przez Organizację Międzyzakładową NSZZ „Solidarność” w Solaris Bus & Coach S.A. Sytuacja ta jest efektem braku zawarcia porozumienia z Pracodawcą, pomimo wielomiesięcznych, trudnych negocjacji. Postulaty dotyczą 2500 pracowników zakładu.