Filtr
  • Oświadczenie Przewodniczącego Zarządu Regionu Wielkopolska

29062017oswiadczenieOświadczenie Przewodniczącego Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność” w sprawie wczorajszego przebiegu uroczystości głównych upamiętniających Powstanie Poznańskiego Czerwca 1956 r.

• Pamięć o Poznańskim Czerwcu

28062017Czerwiec56Poznański Czerwiec 1956 – powstanie przeciwko nieludzkiemu systemowi komunistycznemu – to pamięć wciąż żywa dla starszych mieszkańców miasta, dla młodzieży – historia, ale historia też żywa i nieobojętna, o czym świadczą różne formy obchodów tej rocznicy.

• 61. rocznica Poznańskiego Czerwca '56

12062017czerwiec5628 czerwca 1956 roku na ulice Poznania wyszedł 100-tysięczny tłum.

Po raz pierwszy w powojennej Polsce robotnicy powiedzieli władzy ludowej kategoryczne NIE!
    Wyszli z zakładów pracy z hasłami: "WOLNOŚCI I CHLEBA".

• Pracownicy Szpitala Wojewódzkiego domagają się podwyżek

22062017pikietaKilkudziesięciu pracowników wielkopolskich placówek ochrony zdrowia protestowało 22 czerwca przez Urzędem Marszałkowskim w Poznaniu.

• Działacze Solidarności Walczącej u Prezydenta

22062017SWW środę 21 czerwca nasz kolega Roman Nisiewicz, przewodniczący Koła Emerytów i Rencistów „Niepokorni” z Oddziału Piła, uczestniczył w obchodach upamiętniających XXXV rocznicę powstania Solidarności Walczącej.

Zaproszeni działacze Solidarności Walczącej zostali przyjęci w Sali Kolumnowej Pałacu Prezydenckiego. Okazją do spotkania z przyjaciółmi był piknik w ogrodach Pałacu.

• Komisja Krajowa w Rydzynie

21062017posiedzenieKKMinister rodziny, pracy i polityki społecznej Elżbieta Rafalska była specjalnym gościem posiedzenia Komisji Krajowej NSZZ Solidarność. Mówiła kiedy nie będzie handlu w niedziele i o tym jak poprawić dialog w Polsce.

• Festiwal 7 Aniołów w Jarocinie

200620177W dniach 16-17 czerwca w Jarocinie odbył się festiwal 7 Aniołów, w którym wzięło udział ponad 500 osób z różnych zakątków Polski. Działo się naprawdę dużo: na dwóch scenach odbywały się koncerty kilku zespołów; było bardzo dużo ciekawych warsztatów od plastycznych, taneczno - muzycznych (tance salezjańskie, irlandzkie, ludowe, ragge, breaking...), poprzez sportowe, ekologiczne, kynologiczne do kuglarskich i sitodruku...

• Pogotowie strajkowe w sanepidach

13062017sanepid13 czerwca rozpoczyna się ogólnopolskie pogotowie strajkowe w Stacjach Sanitarno-Epidemiologicznych. „Solidarność” sprzeciwia się planom odebrania Sanepidowi urzędowego nadzoru nad żywnością w Polsce. Protest będzie polegał na oflagowaniu placówek Sanepidu oraz akcji informacyjnej.

• Związkowcy z Oddziału Piła w Tatrach

12062017tatryW dniach 8 - 11 czerwca Oddział Piła organizował wyjazd dla członków związku z organizacji Oddziału Piła. Uczestnicy zdobywali Giewont, dotarli nad Morskie Oko i Czarny Staw, bawili się przy Kapeli Góralskiej, a na zakończenie uczestniczyli w spływie Dunajcem. Uczestnikom towarzyszyła piękna pogoda i mimo napiętego programu i zmęczenia wszyscy wracali zadowoleni, planując następny wyjazd.

• Spotkanie Regionalnego Sekretariatu Ochrony Zdrowia

08062017spotkanie zoz6 czerwca na comiesięcznym spotkaniu Regionalnego Sekretariatu Ochrony Zdrowia NSZZ “Solidarność”, które poprowadził Lechosław Namysł, przewodniczący Regionalnego Sekretariatu Ochrony Zdrowia, spotkali się przedstawiciele organizacji zakładowych ochrony zdrowia Regionu Wielkopolska.