Filtr
  • Noc muzeów znaczona protestem

21052018MNPodwyżek domagali się muzealnicy protestujący w sobotę 19 maja przed Muzeum Narodowym w Poznaniu. Spotkali się na schodach przed wejściem do muzeum pół godziny przed rozpoczęciem corocznej imprezy Noc Muzeów.

• Marek Boiński przewodniczącym Krajowej Sekcji Energetyki

17052018MBMarek Boiński członek Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ “Solidarność” w kadencji 2014-2018, przewodniczący Komisji Podzakładowej NSZZ “Solidarność” Enea Poznań, zastępca przewodniczącego Komisji Międzyzakładowej NSZZ “Solidarność” Enea.

• Wrzenie w sanepidach

14052018Sanepid- Zarobki pracowników stacji sanitarno–epidemiologicznych nigdy nie były satysfakcjonujące . Jest to grupa pracowników od lat niedoceniana i nisko uposażona. Wejście w życie ustawy o sposobie ustalania najniższego wynagrodzenia zasadniczego pracowników wykonujących zawody medyczne zatrudnionych w podmiotach leczniczych miało zmienić tą sytuację – mówi przewodnicząca Międzyregionalnej Sekcji Pracowników Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych Województwa Wielkopolskiego NSZZ „Solidarność”.

• Sekcja Młodych zaprasza

10052018mlodziSekcja Młodych zaprasza na zebranie wyborcze Sekcji Młodych Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność”, które odbędzie się 22 maja 2018 r. o godz. 17.00 w siedzibie Zarządu Regionu Wielkopolska przy ul. Metalowej 7. W zebraniu mogą uczestniczyć członkowie Związku, którzy nie przekroczyli 35 roku życia. Liczba uczestników z jednej Organizacji nie jest ograniczona. Im więcej chętnych tym silniejsza reprezentacja naszego regionu.

• Wybory Rady Oddziału w Lesznie

08052018leszno26 kwietnia 2018 r. w Krzemieniewie odbyło się wyborcze WZD RW NSZZ „Solidarność” Oddziału Leszno, na którym wybrano władze Oddziału na kadencję 2018-2022. Przewodniczącym Rady Oddziału został wybrany jednogłośnie Karol Pabisiak, co może świadczyć o bardzo dużym zaufaniu członków Związku do Przewodniczącego i docenieniu jego ogromnej pracy w poprzednich kadencjach na rzecz rozwoju NSZZ "Solidarność". W skład Rady Oddziału zostali wybrani:

• 1 maja

1maja1 maja o godz. 8.15 w kościele p.w. Najświętszego Zbawiciela przy ul. Fredry w Poznaniu została odprawiona Msza św. w intencji ludzi pracy. Po Mszy św. zebrani przeszli pod pomnik Poznańskiego Czerwca 1956 r., gdzie zostaną złożone kwiaty.

• Związki zawodowe to bezpieczniejsze warunki pracy

2104201728kwietnia28 kwietnia: Międzynarodowy Dzień Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych.

Co roku na świecie dochodzi do 270 mln wypadków przy pracy, z czego 350.000 pracowników rocznie umiera w wyniku poniesionych obrażeń. To prawie 1000 zgonów pracowników dziennie!

W Polsce każdego roku około 300 osób umiera na skutek wypadków przy pracy.

• Porozumienie w Gaz-systemie oraz w Bridgestone Poznań

porozumieniePrzez ostatnie miesiące związki zawodowe działające w Gaz-systemie - NSZZ „Solidarność”, NSZZ „Przesył”, Związek Zawodowy Pracowników Operatora Przesyłu Gazu, Budowy i Eksploatacji Gazociągów – prowadziły z Pracodawcą długi i trudny dialog związany z wartościowaniem stanowisk pracy w Spółce.

• Wyższe składki ZUS od zleceń

10042018ZUSPiotr Duda, przewodniczący NSZZ Solidarność oraz Marek Kowalski, przewodniczący Federacji Przedsiębiorców Polskich podpisali 5 kwietnia porozumienie w sprawie reform na rynku pracy. Sygnatariusze porozumienia postulują, by rząd jak najszybciej zajął się wprowadzeniem zmian w życie.

• Pielgrzymka do Lichenia

10042018Lichen„Maryjo składamy Ci stukrotne dzięki za 100-lecie odzyskania niepodległości Polski” - to hasło XIX Ogólnopolskiej Pielgrzymki do Matki Bożej Bolesnej Królowej Polski, na którą zapraszają do Lichenia Komisja Krajowa oraz Zarząd Regionu Konińskiego NSZZ „Solidarność”.

W sobotę 21 kwietnia o godz. 19.00 ks. Grzegorz Molewski poprowadzi Drogę Krzyżową.