Filtr
  • XVIII Ogólnopolska Droga Krzyżowa Ludzi Pracy - 23 marca

08032018droga krzyzowaKomisja Krajowa i Zarządu Regionu Mazowsze NSZZ „Solidarność” zapraszają na Ogólnopolską Drogę Krzyżową Ludzi Pracy ulicami Warszawskiego Żoliborza od grobu Błogosławionego Księdza Jerzego Popiełuszki, Patrona NSZZ „Solidarność”. Piątek – 23 marca 2018 roku g. 17.00.

• Obchody Dni Żołnierzy Wyklętych w Pile

06032018marsz pilaPoczet sztandarowy Oddziału Piła oraz przedstawiciele Pilskiej Solidarności uczestniczyli w sobotnich obchodach Dni Żołnierzy Wyklętych.

• Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych w Lesznie

05032018tropem wilczym4 marca, w trzecim leszczyńskim biegu Tropem Wilczym upamiętniającym Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych na starcie stanęło 350 osób. W pierwszej grupie uczestnicy przebiegli symboliczny dystans 1963 metrów, a w drugiej grupie dystans 5 kilometrów. Oczywiście nie zabrakło naszych kochanych członków Związku, którym ochoczo kibicowaliśmy.

• Przyjaźni Pracodawcy z Wielkopolski

27022018pppDwie firmy z Regionu Wielkopolska - Leszczyńska Fabryka Pomp Sp. z o.o. oraz Stadnina Koni Pępowo Sp. z o.o. znalazły się wśród 27 tegorocznych laureatów X edycji konkursu Pracodawca Przyjazny Pracownikom.

• Pamięci Żołnierzy Wyklętych

260220181marcaUroczystości Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych w Poznaniu organizuje Wojewoda Wielkopolski Zbigniew Hoffmann oraz Wielkopolskie Stowarzyszenie Upamiętnienia Żołnierzy Wyklętych w Poznaniu.

• Przewodnicząca "S" PZU: Nasza praca z pracodawcą PZU powinna być wzorem

26022018pzuChciałabym, aby taki dialog jaki jest prowadzony w PZU z Prezesem Surówką był obecny we wszystkich polskich firmach wszędzie tam, gdzie są obecne związki zawodowe. Można by rzec, że nasza praca z pracodawcą w PZU powinna być wzorem. Zarząd PZU rozumie, że tylko wspólnie możemy osiągnąć sukces. Wspólnie z pracownikami, których my reprezentujemy – mówi Joanna Ratajczak, przewodnicząca Komisji Międzyzakładowej NSZZ "Solidarność" Grupy PZU w rozmowie z Tysol.pl

• Człowiek Roku 2017 Tygodnika Solidarność”

26022018abpMJ- „Solidarność wciąż jest swego rodzaju motorem napędowym naszej dobrej, polskiej historii” - mówi ks. Arcybiskup Marek Jędraszewski, Metropolita Krakowski, który został Człowiekiem Roku 2017 Tygodnika „Solidarność”.

• Oświadczenie Piotra Dudy w sprawie prac nad kodyfikacją prawa pracy

PDSWszelkie pomysły naruszania funkcjonowania i organizacji związków zawodowych, zastępowania ich innymi przedstawicielstwami pracowniczymi, spotkają się z natychmiastową i adekwatną reakcją NSZZ „S” – czytamy w oświadczeniu przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotra Dudy w sprawie prac nad nową kodyfikacją prawa pracy.

• Tropem Wilczym. Bieg Pamięci Żołnierzy Wyklętych

13022018biegTrwają zapisy do udziału w największym Biegu Pamięci Żołnierzy Wyklętych. VI Edycja Biegu Tropem Wilczym odbędzie się w Poznaniu 4 marca 2018 r. na terenie Jeziora Maltańskiego. Chętni będą mieli do wyboru bieg na dystansach: 5,4 km, 10,8 km, a także 200-1000 m dla dzieci. Odbędzie się również bieg rodzinny na dystansie 1963 m. jako symboliczne odwołanie do roku, w którym zginął ostatni Żołnierz Wyklęty – Józef Franczak ps. Lalek.

• Pomoc po pożarze dla Związkowców z Murowanej Gośliny

29012018mgW nocy z 25-26 stycznia w wyniku wybuchu gazu w Murowanej Goślinie uszkodzeniu uległ budynek gospodarczy oraz dom w którym mieszkają nasi członkowie Krzysiek Grabiński i Mateusz Kasprzak z organizacji zakładowej NSZZ „Solidarność” w Solaris Bus & Coach S.A oraz Dawida Łączyńskiego z Volkswagena Poznań.