Filtr
  • "Państwowe i społeczne instytucje systemu ochrony pracy" - konferencja

04112019debataZapraszamy na konferencję naukową pt. "Państwowe i społeczne instytucje systemu ochrony pracy" organizowaną w ramach realizowanego przez Okręgowy Inspektorat Pracy w Poznaniu oraz Wydział Prawa i Administracji UAM Poznań cyklu konferencji pt.: "Nauka i praktyka w służbie człowiekowi pracy". Jest to już IV konferencja naukowa organizowana przez OIP Poznań i Uniwersytet im. Adama Mickiewicza.

• 1 listopada

311020181XI„Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci”
    Wisława Szymborska

Zapraszamy wszystkich na chwilę zadumy i wspólne zapalenie zniczy pod Pomnikiem Poznańskiego Czerwca 1 listopada o godzinie 9.00.

• Świadczenie uzupełniające 500+ dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji

28102019plusJaka jest wysokość świadczenia i od czego jest uzależniona?

Świadczenie uzupełniające przysługuje w  wysokości 500 zł, w przypadku gdy osoba:

- nie jest uprawniona do emerytury ani renty i nie ma ustalonego prawa do innego świadczenia pieniężnego finansowanego ze środków publicznych, lub

- ma takie świadczenia, ale ich łączna kwota brutto nie przekracza 1100 zł.

• Rocznica śmierci księdza Jerzego

21102019ksJPWielkopolska „Solidarność” wraz z mieszkańcami Poznania uczciła bł. ks. Jerzego Popiełuszkę bestialsko zamordowanego 19 października 1984 r. przez służbę bezpieczeństwa PRL.

W 35. rocznicę męczeńskiej śmierci Kapelana „Solidarności” w kościele p.w. Matki Boskiej Bolesnej została odprawiona uroczysta Msza św., po której - w asyście pocztów sztandarowych – zapalono znicze i złożono kwiaty przy pomniku Kapłana.

• Uroczystości ku czci błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki

02092014ksjerzySerdecznie zapraszamy na uroczystości ku czci błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki.

19 października o godz. 18.00 w kościele Matki Boskiej Bolesnej przy ul. Głogowskiej 97 w Poznaniu zostanie odprawiona Msza św. za Ojczyznę. Po Mszy św. przy pomniku kapłana złożone zostaną kwiaty.

• Odszedł Józef Bancewicz

zniczZ głębokim żalem zawiadamiamy, że w dniu 13 października 2019 r. zmarł śp. Józef Bancewicz, długoletni pracownik Politechniki Poznańskiej, przewodniczący Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność" Politechniki Poznańskiej,  Prezes Zarządu Oddziału Poznań Związku Sybiraków.

• Goście Zarządu Regionu

08102019ZRRobotyzacja, digitalizacja, przemysł 4.0, motoryzacja, ochrona zdrowia, gazownictwo, oświata, 40-lecie "Solidarności" były tematami spotkań Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność” z Minister Przedsiębiorczości i Technologi Jadwigą Emilewicz oraz Ministrem Spraw Zagranicznych Szymonem Szynkowskim vel Sęk.

• Wystawa fotograficzna: 1989. Musimy wyrgać!

04102019wystawa1989. MUSIMY WYGRAĆ! to tytuł fotograficznej wystawy autorstwa Jarosława Macieja Goliszewskiego która stanęła dzisiaj (4.10) na Placu Staszica w Pile. Wystawę zorganizowali: Kancelaria Senatu, Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Poznaniu, Region Wielkopolska NSZZ „Solidarność” Oddział Piła, Stowarzyszenie Inicjatyw Społecznych EFFATA.

• Zaproszenie na konferencję

30092019zaproszenieOkręgowy Inspektor Pracy w Poznaniu Stanisława Ziółkowska oraz Rektor Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu prof. dr hab. Maciej Żukowski serdecznie zapraszają na konferencję pt.:

• WZD – osiągnięcia i zadania

23092019wzd16 września br. obradowało Walne Zebranie Delegatów Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność”. Poprzedziła je Msza św. odprawiona w kościele p.w. św. Rocha.

Obrady odbywały się w auli Politechniki Poznańskiej. Gośćmi WZD byli Okręgowy Inspektor Pracy Stanisława Ziółkowska, szef Regionu Wielkopolska Płd. Bernard Niemiec, b. przewodniczący ZR Wielkopolska Janusz Pałubicki oraz ks. kan. Tadeusz Magas.