Filtr
  • Walne Zebranie Delegatów Regionu Wielkopolska

solidarnosc22 września br. odbędą się obrady Walnego Zebrania Delegatów Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność”, w którym uczestniczyć będzie ponad 200 delegatów zakładowych organizacji związkowych z całego regionu.

• „Opowiem Twoją Historię”

21092017warsztatyRusza tegoroczna edycja warsztatów filmowych "Opowiem Twoją Historię", wszystkich chętnych zapraszamy, do poznania ciekawych historii opozycjonistów oraz do zgłębienia tajemnic sztuki filmowej od podstaw pod okiem doświadczonych filmowców.

• Wiadomości z Jarocina

19092017jarocinZakończył się kolejny, oceniany jako obiecujący, etap negocjacji płacowych w DPS im. M. Kaczyńskiej w Kotlinie. W rozmowach z pracodawcą uczestniczył przewodniczący ZR Wielkopolska NSZZ „Solidarność”  Jarosław Lange.

Następnie jarocińscy związkowcy wraz z J. Lange wzięli udział w obchodach Światowego Dnia Sybiraka składając kwiaty pod krzyżem Martyrologii w Jarocinie.

• Solidarność protestowała przeciwko ingerencji Komisji Europejskiej

18092018protestTo była pierwsza demonstracja zorganizowana przez NSZZ Solidarność przeciwko zapowiedziom Komisji Europejskiej o próbach nacisku na rząd Beaty Szydło w sprawie obniżenia wieku emerytalnego. – Jeśli będzie potrzeba, to pojedziemy protestować do Brukseli. Nie poddamy się – zapowiada Piotr Duda, przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ Solidarność.

• Pomoc poszkodowanym podczas nawałnicy

11092017pomocJeżeli chcesz pomóc osobom, które w jakikolwiek sposób ucierpiały w wyniku nawałnic 11/12 sierpnia, możesz to zrobić nie ruszając się z domu. W zbiórkę na rzecz poszkodowanych włączyła się także "Solidarność".

• Zapraszamy na pikietę - 16 września

06092017pikietaWIEK EMERYTALNY

NASZE PRAWO – NASZ WYBÓR

Nie zgadzamy się na ingerencję unijnych urzędników

w decyzje polskich obywateli

• Ważne dla osób represjonowanych

IPNWeszła w życie ustawa przyznająca represjonowanym w PRL comiesięczne świadczenie.

31 sierpnia 2017 r. wchodzi w życie nowelizacja ustawy o działaczach opozycji antykomunistycznej oraz osobach represjonowanych z powodów politycznych. Jednym z najważniejszych założeń nowelizacji jest przyznanie działaczom opozycji antykomunistycznej i osobom represjonowanym w okresie PRL comiesięcznego świadczenia pieniężnego w wysokości 402,72 zł. Świadczenie to będzie przyznawane bezterminowo i bez względu na dochód.

• Pracownicy Oddziałowego Archiwum IPN przyjmowali wnioski od działaczy „S”

05092017ipnPodczas corocznego spotkania członków Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność” z okazji podpisania Porozumień Sierpniowych, pracownicy Oddziałowego Archiwum IPN w Poznaniu przyjmowali wnioski o wydanie decyzji Prezesa IPN oraz wnioski o wydanie dowodów, które są pierwszym krokiem do otrzymania statusu działacza opozycji antykomunistycznej lub osoby represjonowanej z powodów politycznych.

Więcej informacji na stronie solidarnosc.poznan.pl .

Informacje o procedurze składania wniosków na stronie http://opozycja.ipn.gov.pl/.

• Obchody Dnia Solidarności i Wolności w Lesznie

04092017LesznoUpamiętniono uroczystością, w której udział wzięli członkowie leszczyńskiej „Solidarności” oraz przedstawiciele rządu, parlamentu, samorządu, duchowieństwo, mieszkańcy Leszna składając wiązanki kwiatów i zapalając znicze pod Pomnikiem LUDZIOM SOLIDARNOŚCI na Skwerze im. Anny Walentynowicz.

• X Parada Motocyklowa za nami

05092017paradaW sobotę 2 września br. ulice miasta Poznania opanowali po raz kolejny fani jednośladów. Wszystko za sprawą X edycji Parady Motocyklowej organizowanej z okazji 37 rocznicy powstania „Solidarności”. Parada była otwarta dla wszystkich typów pojazdów.

Motocykliści wyruszyli z sprzed pomnika Poznańskiego Czerwca 1956 r. Meta była przed siedzibą wielkopolskiej „Solidarności”, gdzie zorganizowano związkowy piknik.