Filtr
  • Minimum 2600 zł w przyszłym roku

solidarnoscPremier Mateusz Morawiecki ogłosił, że w 2020 r. płaca minimalna wyniesie 2600 zł. (tym samym osiągnie poziom 50 proc. przeciętnego wynagrodzenia). Rząd zapowiada, że do 2023 roku płaca minimalna osiągnie 4000 zł.

- To wielki sukces „Solidarności” - powiedział portalowi Tysol.pl Piotr Duda.

• Od września kolejne zmiany w prawie pracy!

paragrafW maju 2019 roku w życie weszło wiele istotnych zmian w zakresie prawa pracy. Kolejne zmiany czekają pracowników i pracodawców od września tego roku. Zmienią się przepisy o dyskryminacji – stworzony zostanie otwarty katalog przesłanek dyskryminacyjnych.

• Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę

05092019pielgrzymkaKoleżanki i koledzy,

tradycyjnie, w trzecią niedzielę września członkowie NSZZ „Solidarność” udają się do Częstochowy z Pielgrzymką Ludzi Pracy.

Hasło tegorocznej, XXXVII Ogólnopolskiej Pielgrzymki Ludzi Pracy na Jasną Górę brzmi "Matko, która nas znasz z dziećmi swymi bądź”.

Organizatorem pielgrzymki w tym roku jest Zarząd Regionu Podkarpacie.

• Obchody rocznicy "Solidarności"

020920193108Obchody 39 rocznicy podpisania Porozumień Sierpniowych w Poznaniu rozpoczęły się uroczystą Mszą św. w kościele oo. Dominikanów odprawioną pod przewodnictwem bp. Zdzisława Fortuniaka, któremu towarzyszyli kapelan wielkopolskiej „Solidarności” ks. kan. Tadeusz Magas oraz przeor Michał Śliż.

Następnie uczestniczący w liturgii politycy, samorządowcy, kombatanci, przedstawiciele organizacji związkowych poznańskich zakładów pracy przeszli pod pomnik Poznańskiego Czerwca 1956 r. W swoim wystąpieniu przewodniczący wielkopolskiej „Solidarności” Jarosław Lange powiedział, że 31 sierpnia 1980 roku w sercach milionów Polaków zrodziła się nadzieja na życie w wolnym kraju.

• Święto Solidarności - program uroczystości

sierpienOd 2005 r. dzień podpisania Porozumień Sierpniowych - 31 sierpnia - jest świętem państwowym - Dniem Solidarności i Wolności. Zarząd Regionu Wielkopolska zaprasza na obchody z okazji 39 rocznicy powstania „Solidarności”.

• SZKOLENIA październik - grudzień 2019

szkoleniaZachęcamy do zapoznania się z aktualną ofertą szkoleń na sezon październik - grudzień 2019 r.

• Festyn rodzinny Solidarności VW

27082019festynvwPonad 6000 osób wzięło udział w festynie, który dla członków Związku i ich rodzin zorganizowała Solidarność w Volkswagen Poznań. Był to czas spotkań w rodzinnym gronie, wspólnej zabawy i wysłuchania koncertów  polskich artystów m.in. Piękni i Młodzi. Dla dzieci przewidziano wiele atrakcji, m.in. malowanie buzi, dmuchane zjeżdżalnie, pokazy stuntu motocyklowego, stoisko VR oraz fotobudka. Wśród zaproszonych gości byli przewodniczący Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność” Jarosław Lange oraz Burmistrz Miasta i Gminy Kostrzyn Szymon Matysek.

• Ważny jest staż związkowy

solidarnoscOd 23 sierpnia 2019 r. obowiązuje przepis, który uzależnia status związku od liczby osób zrzeszonych w organizacji od co najmniej pół roku.

Na początku roku weszła w życie nowelizacja ustawy o związkach zawodowych, która wprowadziła zmianę dotyczącą częstotliwości informowania pracodawcy o liczbie członków zrzeszonych w danej organizacji związkowej.

• Pracownicy nagradzani za dojeżdżanie do pracy rowerem

27082019rowerTo nie kosmiczne marzenie ekologa, a praktykowany już sposób propagowania zdrowego stylu życia połączonego z dbałością o środowisko. Premię rowerową wypłacają firmy, urzędy, a nawet państwa.

Korzyści z używania roweru zamiast samochodu są nie do przecenienia. Rower nie emituje szkodliwych substancji, jest więc niezastąpiony w walce ze smogiem, nie hałasuje. Nie korkuje ulic i świetnie wpływa na naszą kondycję fizyczną. A wprowadzając dodatkową nagrodę pieniężną za dojeżdżanie do pracy rowerem, nie tylko nie traci się pieniędzy na przemieszczanie sięz domu do pracy i z powrotem, ale jeszcze na tym zarabia.

• Za nami 25. Orlen Maraton Solidarności

20082019Maraton2019To nie tylko impreza sportowa. To także okazja do oddania hołdu stoczniowcom poległym w Grudniu 1970 roku oraz strajkującym w Sierpniu 1980 roku. Inspiracją dla maratonu byli kurierzy, którzy przenosili meldunki między stoczniami Gdańska i Gdyni, dlatego bieg prowadzi przez całe Trójmiasto. Na starcie stanęło blisko 950 biegaczy z 30 państw. W roku 2019 po raz pierwszy Maraton Solidarności patronatem objął prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda.