Filtr
  • Akcja poparcia dla postulatów „S”

08012014pikieta vwKomisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” w Volkswagen Poznań Sp. z o.o. zaprasza do udziału w akcji poparcia dla postulatów zgłaszanych przez Związek.

Od sierpnia br. KM prowadzi negocjacje z Zarządem Spółki. Pracownicy domagają się przede wszystkim znacznego wzrostu wynagrodzeń zasadniczych, ustalenia premii, bonusów i innych dodatków oraz umów o pracę dla pracowników wynajętych. Zgłoszono w tych sprawach 11 postulatów.

• Debata Oświatowa we Wrocławiu

09112017oswiataPrzewodniczący Regionu NSZZ “Solidarność’ Dolny Śląsk Kazimierz Kimso i przewodnicząca dolnośląskiej oświatowej “Solidarności” Danuta Utrata witali gości przybyłych z całej Polski na Debatę Oświatową. Do zebranych wystosował list przewodniczący Piotr Duda, pisząc w nim, m.in.:
    - Priorytetem dla związku „Solidarność” jest ochrona miejsc pracy. Pozytywnie oceniając pewne zmiany, wskazujemy że bez poprawy, szczególnie wynagrodzeń, będą to zmiany dla zmian. Drogą do tego jest dialog społeczny w ramach Rady Dialogu Społecznego. Niestety w ostatnim czasie pozostawia on wiele do życzenia.

• „Wielkopolska, jakiej NIEznamy” - konkurs fotograficzny

07112017konkursZachęcamy do wzięcia udziału w konkursie fotograficznym „Wielkopolska, jakiej NIEznamy”.

Celem konkursu jest dzielenie się wrażeniami, spojrzeniem na otaczającą nas rzeczywistość, wrażliwością, oryginalnością ujęcia tematu, inwencją twórczą. Chcemy w ten sposób pokazać  miejsca mniej znane w Wielkopolsce, zaprosić także do odkrywania na nowo miejsc powszechnie znanych i zachęcić do podzielenia się indywidualnym spojrzeniem na nasz region. Jest to trzecia edycja konkursu, pierwsza odbyła się pod tytułem Piła jakiej NIEznamy (2015), druga to Powiat pilski jakiego NIEznamy (2016). Teraz czas na „Wielkopolska, jakiej NIEznamy”.

• 1 listopada

02112017111W przeddzień Wszystkich Świętych wielkopolska „Solidarność” uczciła pamięć Ofiar stanu wojennego. Na grobach osób współtworzących historię naszego regionu zostały zapalone znicze.

• Solidarność wybierze nowe władze

31102017wyboryDobiega końca czteroletnia kadencja władz Związku. Zgodnie z kalendarzem wyborczym od 1 listopada rozpoczynają się wybory na kadencję 2018-2022.
    Do 31 marca 2018 r. muszą być wybrane władze podstawowych jednostek organizacyjnych Związku, czyli organizacji zakładowych, międzyzakładowych, podzakładowych i oddziałowych w poszczególnych zakładach, a także delegaci na walne zebranie delegatów regionu oraz delegaci na walne zebranie struktury branżowej.

• To nie jest kompromis, lecz kompromitacja

solidarnosc- Jesteśmy oburzeni tą sytuacją.  We wrześniu 2016 r. złożyliśmy projekt obywatelski do parlamentu przewidujący wszystkie niedziele wolne od handlu. Teraz nasz projekt został wywrócony do góry nogami. Od wczoraj nie mamy do czynienia z projektem obywatelskim,  lecz z projektem PiS i pod takim projektem „Solidarność” się nie podpisze – mówi Jarosław Lange, przewodniczący wielkopolskiej „S”.

• Spór zbiorowy w Solarisie

26102017SBCOrganizacja Międzyzakładowa działająca w Solaris Bus & Coach S.A. weszła w spór zbiorowy z zarządem spółki. Powodem jest brak porozumienia ws. wzrostu wynagrodzeń w 2018 r.

• Zjazd koordynatorów bhp

26102017bhpW dniach 24–25 października br., na zaproszenie Agnieszki Mińkowskiej - koordynatora Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” ds. bhp przyjechało do Poznania ok. 30 regionalnych koordynatorów zrzeszonych w strukturach Związku. W siedzibie Zarządu Regionu Wielkopolska dyskutowano o problemach związanych z ochroną środowiska pracy w Polsce i Unii Europejskiej.

• Konferencja: Nauka i praktyka w służbie człowiekowi pracy: umowy terminowe

19102017konferencjaZarząd Regionu Wielkopolska NSZZ "Solidarność" informuje, że

Dziekan Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
    oraz
    Okręgowy Inspektor Pracy w Poznaniu

zapraszają na konferencję naukową
    pod patronatem honorowym
    Rektora Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu prof. UAM dr. hab. Andrzeja Lesickiego
    oraz
    Głównego Inspektora Pracy Wiesława Łyszczka

• Uroczystość wręczenia Krzyży Wolności i Solidarności

18102017krzyzW dniu 17 października 2017 r. o godz. 12:00 w siedzibie Wielkopolskiego Urzędu Wojewódzkiego w Poznaniu, w Sali im. Witolda Celichowskiego, odbyła się uroczystość wręczenia odznaczeń Krzyż Wolności i Solidarności. To wyjątkowe odznaczenie za zasługi w działalności na rzecz niepodległości i suwerenności Polski oraz respektowania praw człowieka w PRL przyznaje Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej na wniosek Prezesa Instytutu Pamięci Narodowej.