Pielgrzymka po relikwie bł. ks. Jerzego (13.10.2014)

relikwieW sobotę 11 października br. przedstawiciele Pilskiego Oddziału wielkopolskiej „S” uczestniczyli  w pielgrzymce  do  kościoła św. Stanisława Kostki na Żoliborzu w Warszawie.

Podczas Mszy św. odprawionej w asyście pocztów sztandarowych otrzymali z rąk kustosza relikwii i proboszcza żoliborskiej parafii, ks. Marcina Brzezińskiego Relikwie  Patrona  Solidarności bł. ks. Jerzego Popiełuszki, które zostaną przekazane parafii p.w. Świętej Rodziny w Pile i parafii p.w. św. Jana Chrzciciela w Trzciance. Uroczyste wprowadzenie relikwii odbędzie się 19 października w dniu śmierci Patrona „Solidarności”.

Oprócz nawiedzenia grobu i muzeum bł. ks. Jerzego Popiełuszki uczestnicy  pielgrzymki udali się na tamę we Włocławku – miejsce wrzucenia ciała ks. Jerzego do Wisły oraz modlili się pod krzyżem w Górsku, w miejscu porwania kapelana „Solidarności”.