NSZZ "Solidarność" w Regionie Leszczyńskim 1980 - 2020 (29.10.2020)

29102020album28 października br. w siedzibie Regionu Wielkopolska NSZZ "Solidarność" w Lesznie odbyła się konferencja promująca Albumu "NSZZ "Solidarność" w Regionie Leszczyńskim 1980 - 2020". Album ten został wydany z okazji 40-lecia powstania NSZZ "Solidarność". Premiera miała mieć miejsce w 27 października br. w Zamku w Rydzynie, jednak z uwagi na wprowadzone obostrzenia w związku z nasilającą się epidemią COVID -19 została odwołana.

W konferencji uczestniczyli: Irena Walachowska z Miejskiej Biblioteki Publicznej im. St. Grochowiaka w Lesznie, prof. Waldemar Handke i Przewodniczący Leszczyńskiej Solidarności Karol Pabisiak.

Album jest wspólnym dziełem Solidarności Leszczyńskiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej im. St. Grochowiaka w Lesznie. W fotografiach, grafikach, opisie historii wydarzeń, którch zebrania podjął się prof. Waldemar Handke, przedstawia 40 lat pracy Związku NSZZ "Solidarność" w Regionie Leszczyńskim, pokazując wydarzenia oraz twazre wielu Członkow Związku. Tych będących w Nim na chwilę i tych, ktorzy sierpniowego ducha Związku noszą w sobie do dziś.

Miejska Biblioteka Publiczna w Lesznie uruchomiła Cyfrową Bibliotekę Solidarności działającą w ramach Leszczyńskiej Biblioteki Cyfrowej, w której znajdują się fotografie oraz materiały graficzne NSZZ "Solidarność".

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z wyżej wymienioną publikacją dostępną w siedzibie Oddziału.

bg