Uroczystości ku czci bł. ks. Jerzego Popiełuszki - aktualizacja (13.10.2020)

02092014ksjerzyZapraszamy na uroczystości ku czci błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki.

19 października o godz. 18.00 w kościele Matki Boskiej Bolesnej przy ul. Głogowskiej 97 w Poznaniu zostanie odprawiona Msza św. za Ojczyznę. Po Mszy św., o godz. 18.30 odmówiony zostanie Różaniec, a o godz. 19.00  przy pomniku kapłana zostaną złożone kwiaty.

Aktualizacja:

15 października, w związku m.in. ze zwiększoną ilością zachorowań na Covid-19, Ministerstwo Zdrowia ogłosiło nowe czerwone strefy w Polsce. Na liście znalazł się m.in. Poznań. Strefa czerwona ma nowe zasady, które zaczną obowiązywać od 17 października. Jedną z nich jest udział w uroczystościach kościelnych, gdzie przebywać może jedna osoba na 7 metrów kwadratowych.

19 października br. obchodzimy 36 rocznica męczeńskiej śmierci kapelana NSZZ „Solidarności” bł. ks. Jerzego Popiełuszki w związku z obostrzeniami zwracam się z prośbą o oddelegowanie jednej osoby z Organizacji, nie delegowanie pocztów sztandarowych oraz nie składanie kwiatów przy pomniku bł. ks. Jerzego Popiełuszki. W uroczystości będzie brała udział delegacja Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność”, która złoży wspólną wiązankę kwiatów od członków NSZZ „Solidarność” Regionu Wielkopolska.

Aktualna sytuacja epidemiczna i nałożone restrykcje są trudne dla nas wszystkich, ale musimy pamiętać, że ich celem jest troska o życie i zdrowie nasze i naszych bliskich.