Murem za Wojtkiem (08.10.2020)

solidarnoscWspieramy, działamy, pomagamy. Tak trudna sytuacja w organizacji związkowej, jak zamiar zwolnienia przewodniczącego, wymaga natychmiastowej reakcji i my to czynimy. Nie ma i nie będzie zgody NSZZ "Solidarność" na takie traktowanie działacza związkowego przez pracodawcę.

Poniżej zamieszczamy treść pisma, które przewodniczący Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ "Solidarność" Jarosław Lange skierował do Zarządu Agory S.A.

Z głębokim niepokojem obserwuję sytuację jaka ma miejsce w grupie kapitałowej Agora S.A. Zostałem poinformowany o zamiarze zwolnienia pracownika Waszej firmy i jednocześnie przewodniczącego Komisji Międzyzakładowej NSZZ ,,Solidarność’’ w Agora S.A. i Inforadio Sp. z o.o. Wojciecha Orlińskiego. Niezrozumiałym i bulwersującym jest dla mnie fakt takiego potraktowania partnera społecznego, jakim jest dla Was przewodniczący związku zawodowego, w gazecie i spółkach, gdzie wiele mówi się i pisze o poszanowaniu drugiego człowieka, dialogu społecznym, demokracji, reprezentacji pracowniczej itd. Mam nadzieję, że to nie są tylko puste słowa. Rolą partnerów społecznych, jakimi Państwo również siłą rzeczy jesteście – jako pracodawca, ma być kreowanie dialogu autonomicznego w duchu poszanowania partnerów, dyskusja nad różnymi punktami widzenia, również tymi trudnymi i bolesnymi, a nie drastyczne zwalnianie i wyrzucanie wieloletniego, cenionego pracownika na bruk. Nie jest łatwą rolą bycie przewodniczącym związku zawodowego w firmie. Trzeba umieć wyważyć interes pracodawcy, ale w głównej mierze należy zadbać o ludzi i ich byt. To stara się robić, od 10 lat, Wojciech Orliński.

W piątek 2 października br. obradował Zarząd Regionu Wielkopolska NSZZ ,,Solidarność’’, który mam zaszczyt i honor reprezentować. Intensywnie omawialiśmy ww. sytuację w Państwa firmie. Jednoznacznie i jednogłośnie wszyscy członkowie Zarządu udzieli Wojciechowi Orlińskiemu poparcie oraz zadeklarowali ewentualną pomoc, która może mieć różną postać.

W tym trudnym okresie pandemii, w jakim obecnie wszyscy żyjemy, należy szukać porozumienia i woli współpracy. Bywa, że to nie tylko związek zawodowy występuje z propozycją zmian w firmie i szuka akceptacji u przedstawicieli firmy, ale również pracodawca potrzebuje zgody związku zawodowego - wynikającej z ustawy o związkach zawodowych i innych aktów prawnych, chociażby tarcz antykryzysowych. Wierzę w Państwa rozsądek i apeluję o wycofanie się z zamiaru zwolnienia Wojciecha Orlińskiego. NSZZ ,,Solidarność’’, po szczegółowej analizie zaistniałej sytuacji, nie wyraża zgody na dyscyplinarne zwolnienie naszego Kolegi lub pozbycie się jego osoby w formule porozumienia stron.

Jarosław Lange
Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ "Solidarność"

Treść pisma