Posiedzenie wielkopolskiej sekcji pożarnictwa (08.07.2020)

08072020PSPW dniu 6 lipca 2020 roku odbyło się posiedzenie Rady Regionalnej Sekcji NSZZ "Solidarność" Pożarnictwa Wielkopolski. Na zaproszenie Przewodniczącego RS NSZZ "S" Pożarnictwa Wielkopolski Tomasza Lewandowskiego w spotkaniu wzięli udział: Przewodniczący Zarządu Regionu Wielkopolska Jarosław Lange, Zastępca Przewodniczącego Patryk Trząsalski, Zastępca Wielkopolskiego Komendanta Wojewódzkiego PSP Bryg. Jarosław Zamelczyk, Przewodniczący KSP NSZZ Solidarność Bartłomiej Mickiewicz, KP PSP w Wolsztynie Roman Rembielak oraz kol. Piotr Kowalski z OZ NSZZ Solidarność w Żarach. Na spotkaniu omówiono wiele kwestii związanych z funkcjonowaniem KP/M woj. wielkopolskiego.

Główne omawiane tematy:
1. Sytuacja PSP w związku z COVID-19
2. Zmiana umundurowania
3. Zmiana oferty ubezpieczenia Strażak 5.0
3. Projekty zmiany przepisów o BHP, Czasu Służby, Projek zmiany Ustawy o PSP, omówiono również problemy z wprowadzeniem w życie art.15a
4. Tarcza antykryzysowa
5. Problemy pracownicze związane z COVID19 w różnych sektorach życia społecznego
6. Bieżące problemy w KP/M w naszym województwie.

Spotkanie z przyczyn pandemii odbyło się w ograniczonej liczbie członków Związku do minimum, a organizatorzy dołożyli wszelkich starań w zachowaniu bezpieczeństwa. Dostępne były płyny do odkażania rąk i sprzętu, a sala konferencyjna została zdezynfekowana przed i po spotkaniu.