64 rocznica Poznańskiego Czerwca 1956 r. (18.06.2020)

1806202028czerwca28 czerwca 2020 r. będziemy obchodzić 64. rocznicę Powstania Poznańskiego 1956 roku.

Obchody, ze względu na epidemię COVID-19 i związanym z nią zagrożeniem epidemiologicznym oraz obowiązującymi zakazami, nie będą tak bogate jak zwykle.

Przestrzegając zasad bezpieczeństwa związanych z ograniczeniem rozprzestrzeniania się epidemii, w szczególności dotyczących utrzymania co najmniej 2-metrowej odległości między uczestnikami wydarzenia i dostosowanie się do wszelkich przepisów i zaleceń Ministerstwa Zdrowia i Głównego Inspektora Sanitarnego, Komitet Obchodów Czerwca 1956 uzgodnił, że uroczystości odbędą się tylko w dniu 28 czerwca br. z udziałem wyznaczonych delegacji.

Informujemy, że Zarząd Regionu na posiedzeniu w dniu 15 czerwca br. wyznaczył, określoną liczebnie przez Komitet Obchodów Poznańskiego Czerwca 56, 10 osobową delegację.

Umożliwiając wszystkim zainteresowanym wielkopolanom i poznaniakom partycypację w głównej części obchodów odbywających się na pl. Mickiewicza pod Poznańskimi Krzyżami, informujemy, że uroczystości będą transmitowane w telewizji WTK.

Po zakończeniu głównych obchodów rocznicowych na pl. Mickiewicza delegacje udadzą się do kościoła oo. Dominikanów, gdzie odbędzie się msza święta w intencji ofiar i uczestników Czerwca '56.

W godzinach rannych, przed rozpoczęciem uroczystości na pl. Mickiewicza, delegaci Komitetu Organizacyjnego Obchodów Rocznic Powstania Poznańskiego Czerwca 1956 roku złożą wspólną wiązankę kwiatów w pozostałych miejscach pamięci.

Program obchodów 64. rocznicy Poznańskiego Czerwca 1956 r.

godz. 06:00 - tablica pamiątkowa - brama Fabryki Pojazdów Szynowych (dawna W3) H. Cegielski

godz.06:15 - Pomnik przy Bramie Głównej H. Cegielski Poznań S.A.

godz.06:30 - tablica pamiątkowa ZNTK S.A. na ul. Roboczej

godz.06:45 - tablica upamiętniająca studentów poległych w Czerwcu 56 gmach Rektoratu Politechniki

godz.07:00 - Pomnik Adwokatów Obrońców Bohaterów Powstania Poznańskiego Czerwca '56

godz.07:15 - tablica pamiątkowa na murze szpitala im. F. Raszei

godz.07:30 - skwer doktora Józefa Granatowicza

godz.07:45 - tablica pamiątkowa Petera Mansfelda

godz.08:00 - tablica pamiątkowa Romka Strzałkowskiego

godz.08:15 - obelisk na Skwerze Trzech Tramwajarek

godz.08:30 - Pomnik Poległych w Powstaniu Poznańskim 28-30 czerwca 1956 r. ul. Kochanowskiego

godz.08:45 - tablica pamiątkowa na gmachu Komendy Wojewódzkiej Policji, ul. Kochanowskiego

godz.09:00 - tablica pamiątkowa przy dawnej zajezdni MPK na ul. Gajowej

godz.09:30 uroczystość centralna na pl. Mickiewicza

godz.11:30 msza św. u OO. Dominikanów

UWAGA!!! Tegoroczne uroczystości odbędą się bez udziału pocztów sztandarowych.

Pełny program obchodów można znaleźć na stronie poznan.pl