Spotkanie opłatkowe (14.01.2020)

14012020oplatekCzłonkowie wielkopolskiej „Solidarności” spotkali się w Pałacu Działyńskich aby przełamać się opłatkiem. Był czas refleksji nad tym co wydarzyło się w minionym roku oraz tym co przyniesie rozpoczęty właśnie rok 2020, w którym Związek będzie obchodził jubileusz 40-lecia powstania.

Na zaproszenie „S” odpowiedzieli przedstawiciele władz miejskich i wojewódzkich oraz instytucji, z którymi Związek ściśle współpracuje. Duszpasterską posługę sprawował o ks. Biskup Damian Bryl, a do wspólnego śpiewania kolęd i pastorałek zachęcał kolędy i pastorałki zespół Septem.

Szczególnym akcentem spotkania opłatkowego, podkreślającym szczególną rolę i znaczenie „Solidarności” w najnowszych dziejach Polski, było przekazanie na ręce przewodniczącego Zarządu Regionu Jarosława Lange „Statuetki Ignacego Jana Paderewskiego przyznanej przez Towarzystwo im. Hipolita Cegielskiego z okazji 100-lecia Odzyskania Niepodległości przez Polskę oraz 100-lecia Wybuchu Powstania Wielkopolskiego 1918/1919 w podziękowaniem za wieloletnią współpracę na rzecz pracy organicznej w wymiarze patriotycznym i obywatelskim”.

Przełamując się opłatkiem, związkowcy życzyli sobie wszelkiej pomyślności w Nowym Roku przepełnionym życzliwością i solidarnością.

PDZ 1 PDZ 2 PDZ 3 PDZ 4

LogoEODziękujemy firmie Enea za pomoc w organizacji spotkania opłatkowego, podczas którego przypomniano również 101 rocznicy Powstania Wielkopolskiego.