Odszedł nasz Kolega, Jacek Jurga (03.01.2020)

03012020JJW dniu 31 grudnia 2019 r. zmarł po ciężkiej chorobie Jacek Jurga - Przewodniczący Organizacji Międzyzakładowej NSZZ "Solidarność" w Poznańskiej Hodowli Roślin Sp. z o.o. w Tulcach, Przewodniczący Regionalnej Sekcji Rolnictwa NSZZ "Solidarność", członek Krajowej Sekcji Rolnictwa NSZZ "Solidarność, członek Rady Oddziału Regionu Wielkopolska NSZZ "Solidarność" w Lesznie, był też Delegatem na Walne Zebranie Delegatów Regionu Wielkopolska NSZZ "Solidarność" w Poznaniu oraz Delegatem na WZD Krajowego Sekretariatu Rolnictwa NSZZ "Solidarność", gdzie w Sekretariacie Rolnictwa pełnił funkcję Zastępcy Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej.

Od początku swej przynależności do NSZZ "Solidarność" bardzo zaangażował się w pracę w strukturach branżowych rolniczych, w naszym Związku aktywnie wspierał działania Krajowego Sekretariatu Rolnictwa pomagając środowisku popegerowskim, zwłaszcza młodzieży. Współorganizował wypoczynek letni i zimowy dla dzieci wiejskich. Współorganizował pomoc materialną dla ubogich środowisk rolniczych na wschodzie. Zawsze aktywnie występował w obronie pracowników w swoim zakładzie pracy i w strukturach Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, negocjując uparcie podwyżki płac i warunki pracy.

Jacek był człowiekiem pogodnym, wesołym, tryskającym humorem i dzielącym się nim z innymi, służącym pomocą każdemu, aktywnym związkowcem uczestniczącym w codziennym życiu Związku. Lubiliśmy z Nim przebywać.

Ciepło wypowiadający się o swej Rodzinie i dbającym o Nią.

Jacku będzie Cię nam bardzo brakowało.

Rodzinie składamy wyrazy głębokiego współczucia.

Karol Pabisiak

*****

Msza Święta i pogrzeb śp. Jacka Jurgi odbędzie się w sobotę 4 stycznia br. o godz. 10.00 w Kościele Farze w Kościanie, ul. Kościelna 1. Po Mszy pogrzeb na Cmentarzu Parafialnym w Kościanie ul. Bączkowskiego (Kaplica - godz. 11.00)