Honorowy Obywatel Miasta Leszna (07.05.2019)

07052019LesznoRada Miasta Leszna przyjęła Uchwałę nr VIII/117/2019 w sprawie nadania Honorowego Obywatelstwa Miasta Leszna Panu Karolowi Pabisiakowi. Tytuł ten został oficjalnie wręczony podczas obchodów Święta Konstytucji w Lesznie.

3 maja br. członkowie NSZZ „Solidarność” uczestniczyli we Mszy św. koncelebrowanej, odprawionej w intencji Ojczyzny, pod przewodnictwem ks. Prałata Jana Majchrzaka w Kościele pw. św. Mikołaja   Lesznie.

Po Mszy św. poczet sztandarowy i delegacja NSZZ "Solidarność" w asyście kompanii honorowej wojska i orkiestry wraz z innymi uczestnikami przemaszerowała pod Pomnik Konstytucji 3 Maja i Odzyskania Niepodległości, gdzie Karol Pabisiak, przewodniczący Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność” Oddziału Leszno złożył wiązankę kwiatów.

Po uroczystościach patriotycznych przy Pomniku delegacja NSZZ „S” wraz zaproszonymi gośćmi m.in. posłem Janem Mosińskim udała się do siedziby Regionu.

W godzinach popołudniowych podczas uroczystego spotkania w Miejskim Ośrodku Kultury uhonorowano osoby zasłużonych dla Miasta Leszna.

Wśród wyróżnionych było kilku członków NSZZ „Solidarność”. Karol Pabisiak otrzymał tytuł Honorowego Obywatela Miasta Leszna, Aurelia Gancarz, nauczycielka historii I LO w Lesznie została nagrodzona grawertonem, a nagrodę Prezydenta Leszna w dziedzinie działalności w organizacjach pozarządowych na rzecz drugiego człowieka otrzymała Urszula Pabisiak, wieloletni dyplomowany nauczyciel biologii.

Serdecznie gratulujemy.

Zwieńczeniem uroczystości był koncert „Magnifikat – chwali dusza moja Pana” w wykonaniu zespołu „Kierok”, który odbył się w kościele w Oporowie.

Po koncercie - w którym uczestniczyli m.in. Karol Pabisiak, Jan Mosiński, Jan Dziedziczak i członkowie „Solidarności” - ks.proboszcz Paweł Kamza zaprosił wszystkich do ogrodu parafialnego na kawę i placek z kruszonką.

bg

Leszno1    Leszno2    Leszno3