Podwyżki od Marszałka (26.01.2019)

25012019umr17 grudnia 2018 roku zakończyły się negocjacje z Marszałkiem Województwa Wielkopolskiego Markiem Woźniakiem a Regionalną Sekcją Pracowników Instytucji Kultury NSZZ "Solidarność" w sprawie podwyżek wynagrodzeń pracowników instytucji kultury w budżecie na 2019 rok.

Na początku negocjacji Marszałek Marek Woźniak zaproponował kwotę 2 mln.zł. co dawało wzrost wynagrodzeń o 200 zł brutto na etat. Sekcja kultury wnosiła o 600 zł brutto na etat. Ostatecznie kwota z 4 mln zł została zwiększona do 6 mln.zł. Co daje podwyżkę wynagrodzeń w muzeach 400 zł brutto na etat, a w instytucjach artystycznych od 200 do 300zł brutto na etat. Negocjacje odbywały się w dobrej i merytorycznej atmosferze. Różnice między instytucjami biorą się z wyrównania średnich wynagrodzeń.