Kompromis w negocjacjach płacowych z Urzędem Miasta Poznania (26.01.2019)

24012019negocjacjeW  statnich miesiącach 2018 r. negocjowano z Miastem Poznań podwyżki płac na 2019 r. dla ponad dziewięciu tysięcy pracowników pracujących w Urzędzie Miasta oraz jednostkach i zakładach budżetowych i instytucjach kultury, dla których organem prowadzącym jest Miasta Poznań.

Stronę samorządową reprezentował Zastępca Prezydenta Poznania Jędrzej Solarski, związki zawodowe reprezentowane były przez szefów organizacji związkowej oraz przedstawicieli regionalnych struktur NSZZ „Solidarność” i OPZZ. Temperatura spotkań była dość gorąca bowiem słuszne oczekiwania pracowników: żłobków, domów pomocy społecznej, bibliotek, muzeów, pracowników administracji i obsługi szkół, urzędu , itd. zderzyły się z twardą rzeczywistością możliwości budżetu Miasta. Ostatecznie udało się uzyskać kompromis i podpisane zostało porozumienie, które gwarantuje wszystkim pracownikom wzrost wynagrodzenia w 2019 roku (średnio) dla każdego pracownika o 150 zł od stycznia br. i koleje 150 zł od września br. W porozumieniu zawarte zostały zapisy, które konkretyzują sposób podziału tych środków w poszczególnych placówkach (instytucjach) oraz to, że w połowie roku rozpoczną się kolejne rozmowy w sprawie wzrostu wynagrodzenia na kolejny 2020 rok.